Učešće na Svjetskom prvenstvu za amatere potvrdilo 450 biciklista

Srna
Foto: Arhiva

ISTOČNO SARAJEVO - Učešće na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu za amatere koje će u Istočnom Sarajevu biti održano od 5. do 10. oktobra do sada je potvrdilo oko 450 biciklista iz 42 zemlje Evrope, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Australije, saopšteno je danas iz Asocijacije za sport.

U saopštenju se navodi da prijave stižu uprkos nestabilnoj epidemiološkoj situaciji u cijelom svijetu, te da u narednim danima treba očekivati povećanje broja takmičara.

"Do sada je učešće potvrdilo oko 450 biciklista, što je ogroman uspjeh ako se zna da je broj učesnika na kvalifikacionim trkama praktično prepolovljen u odnosu na period prije pandemije. Do prvenstva, koje će zvanično biti otvoreno 5. oktobra, ostalo je da budu održane još trke u Švajcarskoj i Luksemburgu, pa je realno da poslije tih takmičenja stigne još dosta prijava onih koji ispune normu", navedeno je u saopštenju.

Direktor prvenstva Vladimir Kuvalja rekao je da mogu biti zadovoljni, s obzirom na okolnosti i činjenicu da je u kalendaru ostalo 12 od 25 planiranih kvalifikacionih trka.

"U stalnom smo kontaktu sa menadžerom Gran fondo svjetske serije Ervinom Vervekenom, sve se odvija prema planu. Koliko vidim, problem će imati takmičari iz Australije, iako ih se dosta prijavilo, jer su tamošnje vlasti vrlo striktne po pitanju napuštanja zemlje i kovid protokola. Ipak, mislim da ćemo ugostiti znatno veći broj od do sada prijavljenih", naveo je Kuvalja.

U saopštenju se dodaje da pripreme za organizaciju događaja ulaze u završnicu, a iskustva sa kvalifikacione trke koja je održana sredinom avgusta znatno su olakšala proces da bi sve bilo spremno i da bi se Republika Srpska i BiH u najboljem svjetlu predstavile svijetu.

Izvršni direktor Svjetskog prvenstva Goran Guska rekao je da ne sumnja da će biti na visini zadatka.

"Mnogo toga već smo riješili, ostalo je još dosta posla, ali smo uhodana ekipa koja je već pokazala da se ne plaši izazova", naveo je Guska.

Prva trka zakazana je za 6. oktobar kada će biti vožen individualni hronometar, dan kasnije je timski hronometar, pa slijedi dan pauze, a potom će biti vožena mediofondo trka.

Veliko finale je 10. oktobra, kada je na programu granfondo trka, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana