U "Sutjesci“ se nadaju da će od naredne sezone ponovo igrati u prvoj ligi

Srna
U "Sutjesci“ se nadaju da će od naredne sezone ponovo igrati u prvoj ligi

FOČA - Fudbalski klub „Sutjeska“, nakon prekida takmičenja zbog mjera zaštite od virusa korona, sezonu je završio na šestom mjestu Druge lige Istok, ali bi se lako moglo desiti da se fočanski plavo-bijeli od naredne sezone vrate u Prvu ligu Srpske.

Novo rukovodstvo Fudbalskog saveza Srpske pokrenulo je inicijativu da se Prva liga od naredne sezone sa devet proširi na 16 klubova, a u Fudbalskom klubu „Sutjeska“ vjeruju da su među glavnim kandidatima jer ispunjavaju sve potrebne uslove.

Iz Fudbalskog saveza je najavljeno da će, uz postojećih devet prvoligaša, izabrati 12 klubova koji će konkurisati za popunu lige, te da će prednost imati klubovi koji ispunjavaju kriterijume za licenciranje, po kojima prvoligaši moraju da imaju odgovarajuće omladinske selekcije u skladu sa propozicijama takmičenja, kao i infrastrukturne uslove.

U „Sutjesci“ ističu da su stabilizovali budžet, da imaju odličnu infrastrukturu - stadion sa reflektorima, pokrivenim tribinama i pomoćnim terenima, zatim sve omladinske selekcije koje se takmiče u ligama na niovu BiH i Republike Srpske, kao i da su u prethodnoj sezoni značajno podmladili prvi tim u kojem je većina igrača 2002. godište.

Na strani „Sutjeske“ je i bogata tradicija, tako da bi ova inicijativa Fudbalskog saveza o proširenju lige, ukoliko se ostvari, mogla da obraduje ljubitelje fudbala u Foči.

Predsjednik Fudbalskog kluba „Sutjeska“ Radenko Vasiljević navodi da su u prvoj drugoligaškoj sezoni, nakon ispadanja iz Prve lige, isunjeni svi zacrtani ciljevi.

„Prvi cilj je bio finasnijska konsolidacija kluba, zatim održavanje infrastrukture na zavidnom nivou, dramatično podmlađivanje prvog tima, što smo uspjeli. U takmičenje smo ušli sa namjerom da naši mladi igrači odigraju što više utakmica i steknu iskustvo, dobiju na čvrstini“, navodi Vasiljević.

On dodaje da je jedan od ključnih ciljeva bio da zadrže sve omladinske selekcije u kvalitetnim takmičenjima, prije svega juniore i kadete koji su odlično nastupali u Omladinskoj ligi BiH, dok su se pioniri takmičili u Kvalitetnoj omladinskoj ligi Srpske, grupa Hercegovina.

„Takođe, škola fudbala radi sa rekordnih više od 100 dječaka. Naš račun je deblokiran i likvidan, uredno plaćamo poreske obaveze koje su nastale u prethodnom periodu, tako da su se stvorili uslovi koji nas kandiduju za veći rang takmičenja“, zaključio je Vasiljević.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana