U revanšu krećemo od nule

Darko Pašagić
U revanšu krećemo od nule

Banjaluka - Fudbaleri Radnika u trećoj utakmici na međunarodnoj sceni ostvarili su prvu pobjedu, a junaci trijumfa nad Spartakom iz Trnave od 2:0 bili su strijelci pogodaka Nedim Mekić i Velibor Đurić.

U redovima Bijeljinaca prije susreta su priželjkivali da ne prime gol u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Ni najveći optimisti nisu se nadali pobjedi od dva gola razlike do koje su stigli mnogo boljom, kvalitetnijom i organizovanijom igrom od rivala.

Prvi gol postigao je Mekić u 34. minutu, kada je poslije dodavanja Slaviše Radovića sjajnim šutem sa vrha šesnaesterca savladao solidnog Dobrivoja Rusova. U tom trenutku nije ni bio svjestan da je to prvi, istorijski pogodak Radnika u evropskim klupskim takmičenjima, jer su prije tri godine Bijeljinci eliminisani od Beroea (0:0, 0:2).

- Radović me sjajno uposlio, nisam čekao ni časa i na moju veliku sreću lopta je pogodila pravo mjesto. Tek kasnije sam saznao da je ovo prvi gol Radnika na međunarodnoj sceni i zato će u mojoj karijeri imati uvijek posebnu težinu. Uz sve to bio je veoma efektan, a takav sličan sam postigao i dok sa igrao za GOŠK. Ipak, ovaj mi je daleko draži - naglasio je Mekić, koji je u redove semberskog premijerligaša stigao prije dvije godine.

Po njegovim riječima ostvaren je sjajan rezultat, ali nema mjesta opuštanju.

- Postići dva, a pri tom ne primiti nijedan pogodak je stvarno dobar kapital. Imam osjećaj da su pomalo potcjenjivački ušli u meč i da im se to na kraju osvetilo. Zato sam siguran da će u revanšu biti znatno drugačija priča. Zbog toga ne smijemo “poletjeti” poslije ove pobjede, već mirne i trezvene glave odigrati drugi meč, a svi smo svjesni da će biti jako teško pogotovo u uvodnim minutama - nastavio je Mekić.

Ovaj 25-godišnji fudbaler je istakao da je bilo jako teško prosuditi od koga bi Bijeljincima u revanšu mogla da prijeti najveća opasnost.

- Jednostavno nije se imalo šta vidjeti. Nedostajala su im dva najbolja fudbalera, koji su povrijeđeni, a ovo nije ni blizu ekipa od prošle sezone, kada je stigla do grupe faze Lige Evrope. Ipak smatram da kvalitetom od ostalih odskaču Hrvat Filip Dangubić i Brazilac Rafael Tavareš - dodao je Mekić.

Iako je u maju napunio 37 godina, Đurić je pokazao svu genijalnost, a sjajnu partiju okrunio je pogotkom u 48. minutu poslije dodavanja Dejana Maksimovića. Kasnije je imao priliku da dokusuri Slovake, ali je Rusov uspio da mu uđe u šut i otkloni opasnost.

- Naravno da sam presrećan zbog gola, ali iskren da budem ni u snu se nismo nadali pobjedi od 2:0. Prije utakmice sam govorio da su nam šanse 50:50, a sada mislim da smo mi malo bliži konačnom trijumfu i da je sada omjer 60:40 u našu korist - naglasio je Đurić, koji je uz smiješak dodao da bi mogao ovako da igra još desetak godina, ali da mu se dozvoli da puno ne trči i da se tu negdje “mota” oko kaznenog prostora protivnika.

Istakao je da u ovom meču presudila dobra taktika, ali i uspješno skautiranje rivala.

- Odigrali smo taktički veoma disciplinovanu utakmicu, a i želja da se ostvari dobar rezultat bila je vidljiva od samog početka. Ipak, u revanšu ni na trenutak ne smije biti opuštanja, jer bi mogli biti skupo kažnjeni. Najvažnije će biti da izdržimo uvodnih dvadesetak minuta bez primljenog gola, a onda će sve biti lakše - izjavio je Đurić.

Pohvalio je atmosferu na stadionu, ali se i zahvalio čelnicima Borca i svim Banjalučanima, koji su ih podržali na ovom susretu.

- Da budem iskren za vrijeme utakmice sam se osjećao kao da igram u Bijeljini. Bio sam srećan kada se čula podrška sa tribina, a Banjalučani su se potrudili u ova dva tri dana da budu pravi domaćini. I ljudi iz Borca su nam bili na usluzi, a posebno bi im se zahvalio na terenu, koji odavno nije bio ovakav na Gradskom stadionu, gdje sam odigrao veliki broj utakmica. Nadam se da ćemo uspjeti sačuvati ovu prednost u revanšu i da ćemo i u drugom kolu biti domaćini u Banjaluci uz još veću podršku sa tribina - dodao je Đurić.

Trening za kaznu

Iako je poslije utakmice trener Spartaka Rikardo Šeu tvrdio da ih Radnik nije nadigrao bio je razočaran izdanjem svoje ekipe i jako ljut na igrače. Zbog toga je tražio da mu se u petak ujutro obezbijedi mjesto za trening, koji su Slovaci odradili na Gradskom stadionu, da bi tek poslije podne tog dana napustili Banjaluku.

 

RADNIK   2 (1)

SPARTAK 0 (0)

 

Strijelci: 1:0 Mekić u 34, 2:0 Đurić u 48. minutu.

Stadion: Gradski u Banjaluci.

Gledalaca: 3.500.

Sudija: Volen Činkov (Bugarska) 7.

Žuti kartoni: Popara, Đurić (Radnik), Dangubić, Sobčik, Lovat (Spartak).

Igrač utakmice: Velibor Đurić (Radnik) 8.

RADNIK: Kozić 7,5, Radović 7, Simonović 7,5, Sušić 7,5, Mekić 8 (od 86. minuta Bradonjić -), Popara 7, Zukić 6 (od 66. minuta Motika -), Peco 7,5, Maksimović 7 (od 79. minuta Plavšić -), Đurić 8, Šubert 7,5. Trener: Mladen Žižović.

SPARTAK: Rusov 6,5, Turnja 6 (od 55. minuta Oršula 6), Mitrea 6,5, Dangubić 6,5 (od 79. minuta Kelemen -), Tešija 6, Jakubek 6 (od 55. minuta Sobčik 6), Menih 6, Mihalek 6, Halilović 6, Tavareš 6, Lovat 6,5. Trener: Rikardo Žoze Mutinjo Šeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana