Trenerima premijerligaša smetaju pojedine stvari u “kovid 19” protokolu: Grijeh što igrači van zapisnika ne mogu na tribine

Darko Pašagić
Trenerima premijerligaša smetaju pojedine stvari u “kovid 19” protokolu: Grijeh što igrači van zapisnika ne mogu na tribine

BANjALUKA - Treneri premijerligaških klubova u BiH svjesni su da se moraju pridržavati “kovid 19” protokola, ali smatraju da ima pravila koja bi mogla biti malo labavija.

Protokolom koji je propisao Fudbalski savez BiH na mečevima može da bude prisutna 131 osoba, što znatno sužava mogućnost bilo kakvog manevrisanja. Jasno su izdata uputstva koje 83 osobe mogu biti u crvenoj zoni, 28 u žutoj i 20 u zelenoj. Ni u jednu ne mogu biti smješteni prvotimci na koje trener, što zbog povreda, suspenzija ili svoje odluke, ne računa. To je zasmetalo treneru Borca Vladi Jagodiću.

- Borac ima 28 igrača i tri juniora, a ja u zapisniku mogu da imam 20 igrača. Žao mi je ostalih koji ne mogu ni gledati utakmicu. Moja je praksa da odmah po završetku meča fudbaleri koji nisu bili u zapisniku, ali i oni koji nisu ulazili odrade trening, a to je sada praktično nemoguće. Nije to nikakva zamjerka, nego moja želja, jer znam da i ostali treneri o tome razmišljaju. Žalosno je da u tri zone za njih nema mjesta - naglasio je Jagodić.

Kormilara Zrinjskog Mladena Žižovića muči isti problem, a ima i dodatne sugestije.

- Malo je nelogično da na klupi nema mjesta za ekonoma, trenera golmana, kondicionog trenera. Uz to, svaki klub uz sebe ima deset, 15 ljudi, koji ga finansijski pomažu. Teško je probrati ko od njih može gledati, a ko ne pojedinu utakmicu. To je pogotovo problem na gostovanju, jer imamo za članove Uprave samo četiri mjesta, a svi ti ljudi su stalno uz nas - istakao je Žižović.

Strateg Olimpika Darko Vojvodić istakao je da mu je veoma teško da gleda prazne tribine.

- Igranje u ovakvim uslovima učinilo je da fudbal više nije sport kome sam posvetio cijeli život. Stadioni djeluju sablasno i ako ovo potraje, sigurno da će nam svima iz kola u kolo biti teže. Naravno da je veliki problem i što na klupama nemamo sve one koji su tu oduvijek bili, ali pravila su tu da se poštuju, mada je svima jako teško, pogotovo igračima - rekao je Vojvodić.

U problemima su se našli i mediji, jer je broj novinara po utakmici ograničen na šest. Ko će se od njih naći na svojim radnim mjestima odlučuju isključivo klubovi, a to je vrlo težak posao, pogotovo u većim gradovima poput Banjaluke, Sarajeva ili Mostara.

- Ovakva situacija će sigurno potrajati još dva kola, a onda ćemo sjesti ponovo za sto i razmišljati o relaksaciji ili čak pooštravanju mjera. Sve će isključivo zavisiti od klubova, ali i od epidemiološke situacije. Najvažnije u ovom trenutku je da su svi klubovi ozbiljno shvatili uputstva iz “kovid 19” protokola i da su u prvom kolu svi ispoštovali propisane mjere - naglasio je predsjednik Komiteta za takmičenje FS BiH Milorad Lale.

Malo blaže u Srbiji

Kao i u “m:tel” Premijer ligi slična situacija je i u Srbiji. Stadioni su prazni, igra se bez prisustva gledalaca, uz rigorozne kontrole svih aktera meča. Međutim, za razliku od premijerligaških terena u BiH, u Srbiji su mediji u mnogo boljem položaju. Naime, nema nikakvih ograničenja broja novinara, snimatelja, kamermana... koji će biti na utakmici, ali naravno da se na vrijeme prijave da će pratiti određenu utakmicu.

Igokea u Ligi šampiona
Igokea u Ligi šampiona
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana