Timur Dibirov, ruski rukometaš, za “Glas Srpske”: Uspjeh sa Vardarom nema reprizu

Dušan Repija
Timur Dibirov, ruski rukometaš, za “Glas Srpske”: Uspjeh sa Vardarom nema reprizu

BANjALUKA - Punih devet godina Timur Dibirov je bio zaštitni znak Vardara, sa kojim je dva puta na fantastičan način pokorio Evropu, ali je ovog ljeta došlo vrijeme da krene dalje. Stavio je paraf na ugovor sa Zagrebom, ali zaostavština iz Skoplja je neizbrisiva.

Lakonogi krilni igrač golovima i jednostavnošću na terenu, ali i odanošću skopskom klubu u teškim trenucima, zauvijek je osvojio srca popularnih “komita”, ali i svih ljubitelja rukometa sa prostora bivše Jugoslavije, koji su zdušno bodrili Makedonce minulih godina.

- Svi znaju koliko mi znače Vardar i Sjeverna Makedonija, oni stoje u mom srcu za cijeli život. Najbolje godine karijere proveo sam u Skoplju, ali je kriza, nažalost, kulminirala ovog ljeta, pa je klub ostao bez Lige šampiona. Smatram da još sa uspjehom mogu da igram u elitnom takmičenju, tako da su svi u klubu razumjeli moju odluku da zatvorim prelijepu knjigu i pronađem sredinu koja ispunjava moje ambicije - rekao je jedan od najboljih lijevih krila u istoriji rukometa za “Glas Srpske”.

Mnogo toga ispričano je i napisano o dva Vardarova pohoda na rukometni Sveti grad. Posebno je upečatljiv ovaj drugi koji se desio 2019. godine u trenucima kada je klub bio u velikoj krizi. Dugovanja igračima bila su ogromna, ali su oni izborili nastup u Klenu i tamo očitali lekciju moćnoj Barseloni i ništa manjem skupom Vespremu. Tokom euforije i slavlja obećavani su im kule i gradovi, a dobili su jednako koliko u mjesecima prije Fajnal fora - ništa. Zato i čudi kako su uspjeli da odrade maestralnih 120 minuta u “Lankses areni”.

- To može da se objasni samo jednom riječju - porodica. Ništa manje i ništa više od toga. Bez takvog odnosa nema teorije da bismo nešto osvojili. To je bilo više od rukometa, više od sporta. Pokazali smo šta može da se desi u sportu kada jedna grupa to toliko želi, ali nažalost to ne može da se ponavlja često. Dogodi se jednom ili nijednom u životu, a mi smo presrećni što smo to doživjeli. To nema reprizu - naglasio je ruski rukometaš.

Sada je pred novim izazovom. Zagreb je skockao tim za veće domete od onog iz prethodnih godina. Na krilima će biti Vardarov tandem Dibirov - Ivan Čupić, a pomagaće im Vuko Borozan iz spoljne linije, dok će bedem u odbrani činiti Jakov Gojun i Željko Musa. Tu je još dosta kvalitetnih igrača na svim pozicijama pa optimizma ne manjka.

- Ponekad imena na papiru ne znače mnogo, jer da je tako mogli bismo da kažemo da će pet, šest ili sedam ekipa osvojiti Ligu šampiona. Najveći izazov mi je da pomognem momcima da bismo uradili što je više moguće. Imamo ambicije i sjajnu ekipu, polako se uigravamo i mislim da možemo u nokaut fazu - naglasio je sedmi najbolji strijelac u istoriji Lige šampiona.

Nezaobilazno pitanje za ruskog internacionalca jesu i sankcije prema svim klubovima i reprezentacijama najveće zemlje svijeta zbog ratnih sukoba u Ukrajini.

- Naravno da sam razočaran takvom odlukom, jer je cijeli ruski sport ostao po strani. Želio bih da se to što prije okonča i da naši sportisti pokažu koliko mogu. Sport nije politika i ne znam zašto je to odlučeno na ovakav način - naglasio je Dibirov.

Iz tog razloga on nije ni debitovao kod selektora Velimira Petkovića. Banjalučki stručnjak napravio je iskorak sa “zbornajom”, ali je sada sve stopirano zbog sankcija.

- Nikada nisam sarađivao sa Petkom, jer sam preskočio posljednje Evropsko prvenstvo. Ipak, čuli smo se dva, tri puta, uskoro ćemo se vidjeti u Zagrebu. Radi jako dobar posao, momci koji rade s njim su prezadovoljni. Nadam se da moja reprezentativna karijera nije završena, jer ako bude potrebe, uvijek ću dati sve za svoju zemlju. Pitanje je samo da li Petko razmišlja u pravcu da potpuno podmladi tim dok traju sankcije, možda bi to bilo najbezbolnije rješenje - zaključio je Dibirov.

Borcu treba jače takmičenje

Timur Dibirov je prije nekoliko dana sa Zagrebom gostovao u Banjaluci i imao riječi hvale za mlade rukometaše Borca.

- To je ekipa koja ima ogromnu tradiciju i istoriju. Vidim da su vrlo mladi momci, treba im dati vremena i sigurno će biti dobro. Napredak bi bio brži i efektniji da igraju još neko takmičenje pored lige BiH, jer je za mladog igrača najbolja stvar da uči od onih boljih, iskusnijih, da u ranoj fazi karijere osjete malo drugačiji rukomet - rekao je Dibirov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana