Takmičarska komisija FS BiH danas predlaže završetak prvenstva: Kraj lige po trenutnim pozicijama

Dušan Repija
Takmičarska komisija FS BiH danas predlaže završetak prvenstva: Kraj lige po trenutnim pozicijama

SARAJEVO - Takmičarska komisija FS BiH danas će predložiti Izvršnom odboru da Premijer liga bude okončana po pozicijama koje su klubovi zauzimali u trenutku prekida prvenstva, s obzirom na to da i u posljednjem dopisu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS stoji odluka da do prvog dana jula na prostoru Srpske neće moći da budu održavani profesionalni sportski događaji.

Dakle, ono što je odavno bilo jasno danas će samo dobiti potvrdu, jer se očekuje da sjednica Izvršnog odbora bude održana nakon sastanka Takmičarske komisije ili najkasnije sutra.

- Takva odluka ne ostavlja nam izbor nego da predložimo kraj prvenstva. Ne postoji teoretska šansa da sezona na terenu bude završena do 2. avgusta što je krajnji rok koji je postavila UEFA, ukoliko liga ne bude nastavljena 6. ili najkasnije 13. juna. Prema odlukama entitetskih ministarstava zdravlja to nije dozvoljeno tako da nema mnogo dilema pred današnji sastanak - rekao je predsjednik Takmičarske komisije FS BiH Milorad Lale.

To praktično znači da će u kvalifikacije za Ligu šampiona Sarajevo, a u kvalifikacije za Ligu Evrope Željezničar, Zrinjski i četvrtoplasirani Borac, jer Kup neće biti nastavljen i preko najmasovnijeg takmičenja nijedan tim neće obezbijediti evro vizu.

Kako “Glas Srpske” saznaje, lider u trenutku prekida zbog pandemije virusa korona biće proglašen prvakom, a status premijerligaša izgubiće dvije ekipe sa začelja tabele, Čelik i Zvijezda 09. Zeničani svakako nisu dobili ni licencu za novu sezonu, a s obzirom na vijesti kakve posljednjih mjeseci, a ne samo nekoliko dana dolaze sa “Bilinog polja”, teško da postoji i promil šanse da nešto bude promijenjeno do drugostepenog postupka. Zvijezda nema tih problema, s obzirom na to da redovno izmiruje obaveze prema igračima, Savezu i dobavljačima, a ima i sve infrastrukturne uslove za nastup u Premijer ligi, ali je otežavajuća okolnost što je posljednjeplasirana na tabeli.

- Dobro ćemo prostudirati sva pravila i onda donijeti konačnu odluku. Nikom nije cilj da budu kršeni propisi i to će biti naša vodilja u radu - rekao je naš izvor iz Izvršnog odbora FS BiH, iz čega se ipak može zaključiti da je tim iz etno-sela Stanišići bliže selidbi u niži rang nego što je realno proširenje lige sa 12 na 14 klubova.

Upitnik i iza Krupe

Odranije je poznato da su rezultatima u entitetskim ligama mjesto za povratak u elitu zaslužili Krupa i Olimpik, ali i tu stoji mali znak pitanja iza ekipe iz Krupe na Vrbasu. Predsjednik kluba Draško Ilić priznao je da neće samo uspjeti da obezbijede novac za promjenu podloge, dok je njihov dio posla u vezi sa postavljanjem reflektora ispunjen. Na potezu su gradske vlasti i FS BiH. Zbog situacije koja je zahvatila cijeli svijet pitanje je koliko je realno da posao bude završen za samo nekoliko mjeseci. Krupi na ruku ne idu ni propisi, jer zamjenski teren može da bude prijavljen samo iz istog područnog fudbalskog saveza, a jedini stadion koji ispunjava uslove za Premijer ligu je Gradski stadion u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana