Stojan Malbašić: Titula ukras za Evropu

Slavko Basara
Stojan Malbašić: Titula ukras za Evropu

Kao igrač Borca osjetio sam "barut" međunarodne fudbalske scene u nekadašnjem Kupu pobjednika kupova i Mitropa kupu. Iskreno vjerujem, i nadam se, da će mi to poći za rukom i u novoj ulozi, pomoćnog trenera voljenog kluba. Evropa treba da bude naša stalna orijentacija.

Istakao je ovo za "Glas Srpske" Stojan Ćelo Malbašić, asistent šefa stručnog štaba "crveno-plavih" Zorana Džimija Marića. Optimistično, s velikom voljom i argumentima, Malbašić je pokušao da pojasni na čemu zapravo zasniva svoje ubjeđenje.

- Banja Luka je fudbalski centar, vidjelo se to i jesenas jer smo imali najveću posjetu u Premijer ligi BiH. Cijela Banja Luka živjela je i živi za Borac, vratio se fudbalski duh u grad. To je ono što nam daje dodatni motiv i obavezu. Nemamo pravo da razočaramo svoje vjerne pristalice, ali ni kompletnu armiju navijača u cijeloj Krajini, pa i Republici Srpskoj. Borac može i mora da postane naš brend, motor pokretač fudbala u ovom dijelu Balkana - kazao je Malbašić.

* GLAS: Deset kola prije kraja prvenstvene trke Borac je lider. Može li tu ostati i u maju ove godine, kada se završava takmičenje?

MALBAŠIĆ: Naravno da može. Učinićemo sve da prvi prođemo kroz cilj. Do kraja ima još mnogo, u opticaju je 30 bodova, ali vjerujemo u ove igrače, koji su kadri da iznesu sav teret na svojim plećima. Osim toga, nismo slučajno lideri. Prvo mjesto zaslužili smo isključivo rezultatima. Šta bi bilo da imamo logistiku u savezu poput pojedinih klubova.

* GLAS: Znači, Borac je zreo za titulu?

MALBAŠIĆ: Apsolutno! Željezničar nam je najveći protivnik u toj trci. Ne treba otpisati ni ostale rivale. Evropa nam je na dohvat ruke, a titula bi bila ukras za evropsku priču koju trenutno pričamo. Imamo snagu za to.

* GLAS: Da li će možda odlučujući biti derbi na "Grbavici" za tri kola?

MALBAŠIĆ: Mislim da neće. Nijedan klub nema apsolutno dominantnu ekipu u ligi. Svako svakoga može da pobijedi. Za nas je svaki od preostalih duela kvalifikacioni. Sve ovo što je do sada bilo želimo da ovjerimo u finišu šampionata. Razmišljamo tako da smo u kvalifikacionoj grupi od šest ekipa i da treba da sakupimo najviše bodova u deset utakmica kako bismo se kvalifikovali na međunarodnu scenu. Ići ćemo od meča do meča i ostvarivati ambicije. Za nas su svi protivnici isti, bez obzira na ime. I porazi su sastavni dio igre. Do kraja šampionata će svi imati i uspone i padove.

*GLAS: U subotu vas čeka derbi sa aktuelnim šampionom Zrinjskim. Šta očekujete?

MALBAŠIĆ: Jesenas smo savladali Mostarce u fantastičnom ambijentu, nanijevši im najteži poraz, 3:0. "Plemići" imaju nekih problema unutar kluba, ali sigurno je da će spremni dočekati derbi protiv nas. Za Borac je i bod na gostovanju u Mostaru uspjeh, mada ćemo nastojati da osvojimo sva tri.

* GLAS: Tradicija nije na strani Borca, pet poraza u isto toliko mečeva. Kako protiv nje?

MALBAŠIĆ: Tradicija se kad-tad sruši. Mi ćemo nastojati da to uradimo u subotu!

* GLAS: Vaš tim vodi bitke i u Kupu BiH. Postoje veliki izgledi da Borac osvoji duplu krunu i uđe u istoriju kao prvi klub koji je to uradio?

MALBAŠIĆ: Igramo odlično i imamo lijepu šansu na oba fronta. Iskreno, tome se potajno nadamo i vjerujemo u ono što radimo. Svjesni smo da će u finišu sezone pritisak biti veliki. Spremni smo na to, i fizički i psihički.

* GLAS: Klub je u prethodnom periodu mnogo tavorio. Šta su bili razlozi za to?

MALBAŠIĆ: Uglavnom se radilo neplanski i dosta se griješilo. Sadašnja uprava zaslužuje duži period jer se vide pozitivni vjetrovi, vidi se napredak i ozbiljnost. Borac i organizaciono izrasta u jak sportski kolektiv, jasnih vizija i ambicija. Ništa ne može da se uradi preko noći, za sve je potrebno vrijeme. A sada je kucnuo čas za istinski zaokret ka progresu. To se vidi i na tabeli, ali i u organizacionoj strukturi kluba.

* GLAS: Znači, Borac je od maja dio fudbalske Evrope?

MALBAŠIĆ: Niko ne sumnja u to. Kad bih bio skeptik, ne bih se bavio ovim poslom. Borac će sljedećih, nadam se, mnogo godina biti stalni učesnik evropskih takmičenja!

Kup Jugoslavije

* GLAS: Započeli ste akciju za gol Senada Lupića 1988. godine u finalu Kupa Jugoslavije protiv Crvene zvezde. Šta za Vas to znači?

MALBAŠIĆ: To je detalj u karijeri koji nikada neću zaboraviti. Kao drugoligaši pobijedili smo budućeg prvaka Evrope i svijeta. Srećan sam baš što sam ja započeo akciju kod gola. Kasnije smo igrali Kup kupova protiv tadašnjeg sovjetskog Metalista. U Banjoj Luci smo pobijedili sa 2:0, imali najbolji rezultat od jugoslovenskih klubova. Revanš je obilježio sudija, koji je pomogao rivalu da nas izbaci (0:4).

Mitropa kup

* GLAS: Bili ste i član ekspedicije koja je u Fođi 1992. godine osvojila Mitropa kup. Vaš komentar?

MALBAŠIĆ: To je bila sjajna generacija, koja je ostvarila veliki uspjeh. Poslije toga ekipa se raspala jer je počeo rat u Jugoslaviji, a samim tim došao je i kraj jednog izuzetno uspješnog perioda Fudbalskog kluba Borac. U Italiji smo predstavljali zemlju koja se raspadala. Trofej Mitropa kupa i danas zauzima mjesto u našoj trofejnoj sali. Ja sam na turniru u Fođi završio karijeru.

Život s Borcem

* GLAS: Jedan ste od rijetkih koji je i u najtežem periodu ostao uz klub. Otkud tolika vjernost Borcu?

MALBAŠIĆ: Otkad znam za sebe, znam i za Borac. On je moja druga kuća. Toliko radosti i tuge sam doživio sa klubom, ali uglavnom pamtiću ono lijepo. Borac zauzima posebno mjesto u mom srcu, odlučio sam da život provedem s klubom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana