Stojan Malbašić se prisjetio najčudnijeg gola Borca uoči derbija sa Sarajevom: Da slavimo pa makar i golom sa naše polovine

Siniša Kotaraš
Stojan Malbašić se prisjetio najčudnijeg gola Borca uoči derbija sa Sarajevom: Da slavimo pa makar i golom sa naše polovine

BANjALUKA - Sadašnji predsjednik Borca Stojan Malbašić strijelac je jednog od najčudnijih, a ujedno i najljepših golova koje je njegov klub postigao u uvijek zanimljivim i uzbudljivim susretima sa Sarajevom.

U meču šestog kola prvenstva Jugoslavije, odigranom na Gradskom stadionu 10. septembra 1989. godine, Malbašić je u želji da spriječi napad Sarajeva izbio loptu sa više od 50 metara. Ona je pala na ivicu šesnaesterca, preskočila istrčalog golmana Dragoslava Vukadina i završila u mreži za konačni trijumf Banjalučana od 2:0.

Ova dva tima ponovo će odmjeriti snage u nedjelju u derbiju 18. kola Premijer lige, a Malbašić će iz svečane lože posmatrati duel starih rivala i navijati da neko ponovi njegovu majstoriju.

- Uh, bilo je to prije više od 30 godina, ali se tog pogotka i sada odlično sjećam. Nekih ostalih detalja baš i ne, ali znam da su naše utakmice uvijek bile zanimljive i uzbudljive, a tako je i danas. U ono vrijeme su bili neki sasvim drugačiji odnosi, vladalo je veliko prijateljstvo između igrača, ali i navijača. Međutim, na terenu nije bilo tako jer smo bili veliki rivali, baš kao i danas. Nadam se da ćemo na najbolji način zaokružiti ono što smo uradili do sada, pa makar neko ponovio ono što sam ja uradio - rekao je Malbašić malo u šali, a malo u ozbiljnom tonu.

Sarajlije su do pretposljednjeg jesenjeg ispita uspjele da održe glavu iznad vode i ne dožive nijedan poraz. Izvukli su se i protiv Radnika filmskim preokretom, pa bez poraza i kao lideri dolaze na Gradski stadion. Ako se pogleda statistika, lako je uočiti da “crveno-plavi” u posljednjih šest utakmica sa ovim rivalom nisu upisali trijumf, jer su na tri meča zabilježili remi, a tri puta su se gosti radovali.

- Ako ćemo iskreno, u proteklom periodu i nismo imali kvalitet, jer je situacija u klubu bila vrlo komplikovana. Međutim, uspjeli smo da se konsolidujemo i sada smo klub koji svi respektuju i koji s pravom najavljuje borbu za Evropu - rekao je Malbašić.

Ovo je i duel najefikasnijih ekipa, jer je tim Vinka Marinovića dao 36, a “crveno-plavi” 34 pogotka u 17 mečeva.

- Kako smo po opredjeljenju napadačka ekipa, imamo sva prava da se nadamo trijumfu. Mislim da imamo kvalitet da to i uradimo, ali moramo imati i malo sportske sreće koja nam je nedostajala u meču sa Širokim Brijegom. Kažem, cilj nam je Evropa, a do nje možemo samo ako pobjeđujemo, pa makar i lidera na tabeli - podvukao je Malbašić.

Jedini gol u karijeri

Stojan Malbašić je seniorsku karijeru proveo u Borcu za koji je u periodu od 1980. pa do 1992. godine odigrao 260 prvenstvenih utakmica u okviru Prve i Druge lige Jugoslavije. Interesantno, za sve to vrijeme postigao je samo jedan pogodak, i to ovaj Sarajevu.

- Tačno, samo sam se jednom upisao u listu strijelaca. Ali tada je ipak igran drugačiji fudbal, pa nisam imao pretjerano mnogo ofanzivnih zadataka. Ipak, imao sam veliki broj asistencija, možda i najviše u svojoj generaciji - prisjetio se Malbašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana