Stiže pomoć klubovima i rukometnom savezu

Dušan Repija
Stiže pomoć klubovima i rukometnom savezu

BANjALUKA - Rukomet kao najtrofejniji sport u Srpskoj zavređuje veću podršku i još bolji tretman, zaključak je sastanka ministarke porodice, omladine i sporta Sonje Davidović sa prvim čovjekom RSRS i ostalim čelnicima ovog saveza.

Pandemija virusa korona stvorila je ogromne rupe u budžetima klubova, koji su u prilično nezavidnoj situaciji. Žargonski rečeno, novca na papiru ima, ali su kase prazne, a obaveze iz dana u dan sve veće. Zato i ne čudi što u Leotaru razmišljaju da odustanu od nastupa u Premijer ligi, a prvak Srpske Derventa inicijalno je odustala od selidbe u viši rang. Ipak, sva pitanja još su otvorena, a ljude u savezu i klubovima obradovao je sastanak sa ministarkom, koja je svjesna situacije i obećala je da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne, kako klubovima tako i savezu.

- Svi znamo da se klubovi susreću sa brojnim problemima i posljedicama virusa koji nas je zadesio, tako da smo se dogovorili o konkretnim koracima i podršci ministarstva. Čuli smo koji su najveći problemi i u narednoj sedmici ponovo ćemo se sastati kada napravimo plan na koji način možemo da pomognemo. Jasno je da ministarstvo ne može samo, moraju da se uključe i lokalne zajednice da bi klubovi mogli da prevaziđu tešku situaciju - rekla je Davidovićeva.

Dodala je da je ove godine znatno više novca izdvojeno za funkcionisanje saveza, koji će raspodijeliti 200.000 maraka, umjesto dosadašnjih 70.000 KM.

Umičević joj je zahvalio na dolasku i konstruktivnom razgovoru te napomenuo da rukometni klubovi nisu dobili grantove Vlade Srpske krajem prošle godine.

- Premijerligašima, a posebno prvoligašima je iznos od 20.000 maraka izuzetno veliki. Kako imamo pedesetak klubova u obje konkurencije, oko milion maraka bio bi optimalna podrška. Vidim da volja postoji, što je odlično. Moramo da budemo izuzetno brzi, jer klubovi iz FBiH se znatno pojačavaju pa ukoliko za sedam dana ne riješimo neke stvari, bojim se da će biti kasno. Ako zakasnimo, našim klubovima jednostavno neće ostati dovoljno igrača na tržištu da stvore konkurentne timove - rekao je Umičević.

Sastanak je zadovoljan naustio i prvi čovjek Leotara Vladan Šegrt, koji je ipak ostavio prostora da Trebinjci i iduće godine budu dio elite.

- Da malo pojasnim, nismo mi bankrotirali, ali jednostavno ne želimo da se upuštamo u avanturu bez pokrića. Ipak, ovaj sastanak nam je dao pozitivne signale i vjerujem da ćemo dobiti pomoć da bismo ostali u Premijer ligi - rekao je Šegrt.

Ženski rukomet

Svi problemi u muškim klubovima naravno pogađaju i ženske, koji imaju manje troškove, ali i manje mogućnosti da “namaknu” novac.

- Zato nam je svaka pomoć dobrodošla. Mogu da mislim koliko je tek teško, uslovno rečeno, manjim klubovima iz manjih sredina. ŽRK Dubica je nažalost istupila iz Premijer lige i vjerovatno ćemo to mjesto morati da prepustimo Zrinjskom - rekao je predsjednik Nadzornog odbora RSRS i direktor ŽRK Borac Darko Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana