Stefan Lakić, košarkaš Leotara, za “Glas Srpske”: Američko iskustvo donio u Trebinje

Milan Zubović
Stefan Lakić, košarkaš Leotara, za “Glas Srpske”: Američko iskustvo donio u Trebinje

TREBINjE - Prije nepunih pet godina rodni Višegrad zamijenio je Sjedinjenim Američkom Državama, gdje je stekao diplomu biznis menadžera, ali nije zapostavio košarku kojom je nastavio da se bavi i nakon završetka školovanja.


Stefan Lakić u nedjelju će proslaviti 25. rođendan, a nekoliko dana prije Nove godine potpisao je ugovor sa Leotarom do kraja sezone. Momak koji igra na poziciji krilnog centra želi da se aklimatizuje na evropski stil košarke i napravi početni korak ka nekom većem evropskom klubu.

- Okončanjem studiranja izgubio sam pravo igranja košarke. Sredinom decembra stekao sam diplomu i nekoliko dana poslije vratio sam se kući sa ciljem da nađem klub u kojem ću igrati. U međuvremenu nisam mnogo trenirao zbog obaveza oko diplomskog ispita, tako da sam zakasnio da pronađem neki klub u Evropi pa sam se odlučio za Leotar. Tu mi je pomogao Marko Rikalo koji mi je sada saigrač i vrlo brzo sam se dogovorio sa upravom kluba. Njima je bio potreban igrač koji može da pokrije pozicije trojke i četvorke, tako da sam odmah nakon prvog treninga dobio ugovor do kraja sezone. Uslovi su fantastični, ostajem do kraja sezone da ostvarimo što bolje rezultate - rekao je Lakić za “Glas Srpske”.

Iako je odigrao tek jednu utakmicu u Ligi BiH, upoznat je sa kvalitetom takmičenja.

- S obzirom na uslove, zadovoljan sam situacijom. Prvi meč odigrao sam dan nakon potpisivanja ugovora i zadovoljan sam izdanjem, a drago mi je što mi vjeruju uprava i trener. Imamo nekoliko dobrih igrača i vjerujem da ćemo izboriti Ligu 6, a onda da se pokušamo probiti u plej-of - kazao je Lakić.

Nada se da će mu Trebinje biti početna stanica za Evroligu.

- Želja je da napredujem, razigram se i vratim u ritam te priviknem na evropski stil košarke. Nakon toga želja mi je da zaigram u nekom evroligaškom klubu jer to je najbolje takmičenje na svijetu u kojem se igra najljepša košarka, mnogo ljepša od one u NBA. I sa 40 godina mogu da budem menadžer, ali košarkaš ne mogu, tako da ću sada dati sve od sebe da napravim što bolju karijeru - istakao je Lakić.

U SAD je promijenio tri ekipe. Prvo je tokom 2015/16. nastupao za Odesu, potom je iduću sezonu proveo u Misuriju, gdje ga je odveo nekadašnji član FMP-a Redži Frimen, dok je posljednje dvije odigrao za Samford.

- Veliko iskustvo sam stekao u SAD, gdje se posebna pažnja obraća na znanje, dok mi je trener bio bivši NBA igrač Skot Pedžet. Od njega sam pokupio mnogo toga i mnogo je forsirao fizičku stranu igre kao i igru u napadu - naglasio je Lakić.

Srbi u SAD

Iz Amerike nosi lijepe uspomene. Sve je drugačije nego ovdje, a ko želi da radi, može da dobro zaradi uporedo studirajući.

- Jedino što mi se ne sviđa je to što nikada nemaju “dva sata” da sjednu i popiju kafu. Bez obzira na sve, univerzitet je nevjerovatan, profesori su uvijek na raspolaganju studentima. S druge strane, prosječni Amerikanac ne zna gdje je Srbija ili BiH, a i kad čuju, to je njima sve isto. Iznenađeni su kada vide da neko osim njih zna nešto za šta misle da imaju isključivo pravo na to. Malo prate Evropu i dešavanja u njoj, kao i samu košarku, tako da im je veliko iznenađenje kada u NBA stigne dobar košarkaš iz Evrope. Ispočetka im ne vjeruju previše, ali kad te prihvate, onda je sve super - rekao je Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana