Staniša Mandić, crnogorski fudbaler “Glas Srpske”: Restart “zlatnog orlića” u Zrinjskom

Milan Zubović
Staniša Mandić, crnogorski fudbaler “Glas Srpske”: Restart “zlatnog orlića” u Zrinjskom

Mostar - “Zlatni orlić” sa Novog Zelanda čije je ime upisano u istoriju srpskog fudbala poslije epizode u Norveškoj stigao je kao veliko pojačanje u Zrinjski gdje će pokušati da se vrati u formu koja ga je prije nekoliko sezona vinula u vrh svjetskog fudbala.

Stanišu Mandića zauvijek ćemo pamtiti po prvom golu reprezentaciji Brazila u finalu Mundijalita dok je Nemanja Maksimović donio titulu i dok nekolicina njegovih tadašnjih saigrača igra po Evropi on se odlučio za BiH. U trećem nastupu za ekipu iz Mostara postigao je gol i to u derbiju kola protiv Sarajeva na “Koševu” čime je smanjio bodovnu razliku između ta dva kluba koja drže prva dva mjesta na tabeli.

- Drago mi je što sam rešio derbi i sa nova tri boda vratili smo nadu da možemo do prvog mjesta i odbrane titule. Ovim trijumfom učinili smo prvenstvo mnogo zanimljivijim i do kraja ćemo voditi veliku bitku te sam ubeđen da možemo nadoknaditi minus od šest bodova. Devet kola je do kraja i svašta se može promeniti - izjavio je Mandić za “Glas Srpske”.

Ime je stekao igrajući za Čukarički i sada će se iz prve ruke upoznati sa kvalitetom fudbala u BiH.

- Na ove tri dosadašnje utakmice nisam stekao neki specijalan utisak, ali mi se čini da je liga malo tvrđa od Superlige Srbije i nije baš lako igrati. Sve u svemu dosta je slično i do kraja ću se bolje upoznati - kazao je Mandić.

Ugovor sa ekipom iz Mostara potpisao je 20. februara skoro nenadano.

- Bio je poslednji dan prelaznog roka kada sam dobio poziv od menadžera koji mi je ponudio da dođem u Zrinjski što sam odmah prihvatio i lako smo dogovorili saradnju. Bio sam na pripremama u Norveškoj i brzo sam se spakovao te stigao u Mostar. Za sada je sve super - rekao je Mandić.

Sezonu 2017-18. proveo je u Sogndalu kao pozajmljen igrač i na 22 prvenstvene utakmice dao je pet golova da bi juna prošle godine norveški tim otkupio njegov ugovor i ponovo je zabilježio 12 nastupa. Taj period pamti po dobrom.

- Norvežani su me dobro prihvatili kao i trener Eirik Bake koji je napravio veliku karijeru igrajući za Lids i Aston Vilu te reprezentaciju Norveške. Bilo mi je lepo u tom periodu, ali smo ispali i niži rang što je pokvarilo celokupni utisak. Generalno drugačija je kultura fudbala i fizička sprema je na prvom mestu pa onda tehnika. Igraju na duge lopte i svi stadioni imaju veštačku podlogu tako da nema oštrih startova, ali fizikalije su na prvom mestu i retki su tehničari - istakao je Mandić.

Momak koji je rođen 27. januara 1995. godine u Herceg Novom sa zlatnom medaljom sa Novog Zelnda oprostio se od dresa Srbije i prihvatio poziv da igra za U21 selekciju Crne Gore pa onda i za seniorski sastav “sokolova”. Sva četiri meča upisao je 2015. i od tada ga nema na spisku selektora.

- Posle odlaska u Songdal i ispadanja u Drugu ligu Norveške očekivano nisam dobijao poziv za reprezentaciju. Ipak, nisam se oprostio od dresa i želja mi je da ponovo zaigram za Crnog Goru. Nadam se da će nastaviti sa dobrim igrama u Zrinjskom kao što sam i započeo ova deo sezone pa da ću ponovo zaslužiti taj poziv. Ovo je novi početak za mene, neka vrsta restarta ili osveženja za naredne izazove i verujem da ću opravdati talenat i napraviti dobru karijeru - naglasio je Mandić.

Kada je prihvatio poziv Crne Gore naišao je na osudu javnosti koja je takav potez smatrala izdajom, ali se on ne kaje zbog te odluke.

- Rođen sam u Herceg Novom i posle zlata na novom Zelandu nisam bio pozivan u reprezentaciju tako da je logična poziv bio da zaigram za Crnu Goru. Ceo stručni štab Srbije tada se promenio i možda bi sve bilo drugačije da je Veljko Paunović ostao selektor, ali šta je tu je, ne kajem se ipak sam rođen u toj državi - izjavio je Mandić.

Uskoro će četiri godine od zlata na Mundijalitu, a uspomene ne blijede.

- Lepa uspomena svih nas koji smo bili tamo i napravili nešto što je uspela samo generacija 1987. godine u Čileu. Lepo sećanje i divan momenat koji zauvek ostaje u srce jer se ne postaje svetski šampion baš svaki dan - zaključio je Mandić.

Bez ponude Rome

Poslije zlata na Novom Zelandu navodno ga je tražila Roma, ali on o tome ne zna ništa.

- Mediji su pisali da se mnogi klubovi interesuju za mene, ali do mene nisu stizale te navodne ponude i Roma me nije zvala. Bilo je ponuda nekih manjih klubova, ali su ljudi iz Čukaričkog to odbili pošto su tražili veće pare nego što su oni nudili i želeli su da ostanem još dve godine pa sam tako ostao - kazao je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana