Srpski pivot Rastko Stojković donio dugo čekanu titulu Švajcarcima: Od penzionera do junaka Vintertura

Siniša Kotaraš
Srpski pivot Rastko Stojković donio dugo čekanu titulu Švajcarcima: Od penzionera do junaka Vintertura

VINTERTUR - Iako se prije dvije godine i zvanično, bar je tako izgledalo, oprostio od profesionalnog igranja rukometa, sjajni pivot Rastko Stojković odazvao se pozivu iz Švajcarske i sa ekipom Fadi Vintertur postao šampion ove zemlje.

Vintertur je u finalu plej-ofa savladao Kadeten Šafhauzen sa 25:23 (13:17), za maksimalnih 3:0 u finalnoj seriji stigao do desete titule, a prvu nakon 17 godina.

- Tačno je da sam 2019. odlučio da se penzionišem, ali ipak nisam prestajao da se rukometom bavim onako rekreativno. Zajedno sa drugarima iz mladih dana igrao sam Treću ligu Srbije za ekipu Rekreativa, a onda je stigao poziv Gorana Cvetkovića da dođem i pomognem Vinterturu u borbi za titulu. Šta da radim, poziv prijatelja za pomoć se ne odbija, obukao sam dres i evo, sada slavimo - istakao je Stojković u razgovoru za “Glas Srpske”.

Iako u julu puni 40 godina, snažni kružni napadač je bez većih problema odigrao cijelu polusezonu, sa prosjekom od sedam postignutih pogodaka.

- Nisam se bio baš zapustio, imao sam u Rekreativu dva treninga sedmično te svakog vikenda utakmicu, što mi je omogućilo da bez većih problema odigram sve te mečeve. Srećom, imali su u klubu i razumevanja pa sam igrao samo u fazi napada, jer teško da bih u 40. godini uspeo da izdržim taj napor. Slavlje je bilo fenomenalno, u Vinterturu su punih 17 godina čekali ovu titulu, čak pet puta su gubili u finalu plej-ofa, ali je sada sve došlo na naplatu - naglasio je Stojković.

Kako je već rekao, “glavni krivac” za njegov dolazak u Švajcarsku je bio pomoćni trener Fadija Goran Cvetković.

- Nas dvojica se znamo još od malih nogu. Zajedno smo igrali male lige u Beogradu, bili zajedno u PKB-u i Crvenoj zvezdi, a onda je on 2005. godine otišao u Vintertur, nekoliko godina potom igrao u Bernu, a onda se vratio. Bio je i sportski direktor, sada je obavljao dužnost pomoćnog trenera, a naredne sezone će biti na čelu stručnog štaba. Sjajan čovek i drago mi je da sam ispunio njegova očekivanja - dodao je Stojković.

Kaže da je sada i definitivno završio sa profesionalnom karijerom, ali će se ponovo vratiti u svoj Rekreativo...

Reprezentacija

Punih 11 godina igrao je Rastko Stojković za reprezentaciju Srbije i normalno je da i dalje sa velikim zanimanjem prati “orlove”.

- Sada sve ide sjajno. Uspeh u kvalifikacijama, naročito pobeda i remi protiv Francuske. Verujem u te momke i zaista mi se sviđa kako Toni Đerona radi sa njima. Iskreno se nadam i verujem da ćemo proći grupu na Evropskom prvenstvu, što bi bio sjajan uspeh. Na nama je da ih sada podržimo, da im pomognemo koliko možemo i da ovim momcima budemo vetar u leđa - poručio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana