Srpska bez sporta narednih sedmica

Siniša Kotaraš, Milan Zubović
Srpska bez sporta narednih sedmica

BANjALUKA - Sva sportska dešavanja u Republici Srpskoj i BiH su otkazana ili će to biti u skorijem vremenu zbog straha od širenja virusa korona.

Nakon što je prvo odlučeno da utakmice budu igrane bez prisustva publike Fudbalski savez BiH odgodio je mečeve Premijer lige za najmanje dvije sedmice, a isti potez povuklo je rukovodstvo FS Republike Srpske, koje je do daljeg odgodilo sva takmičenja pod njegovom ingerencijom, to jest Prvu, druge i treće lige. FSRS je ranije zabranio treninge i takmičenja za sve mlađe od 15 godina, u skladu sa odlukama Vlade RS.

- Fudbalski savez Republike Srpske najozbiljnije je pristupio ovom problemu, jer nam je najpreče zdravlje igrača. Shvatamo problem pa ćemo do daljeg odgoditi sve utakmice naše Prve lige, kao i drugih i regionalnih liga. Još prije su nadležne komisije, na osnovu odluke Takmičarske komisije FS BiH, otkazale sve prvenstvene utakmice Prve lige RS za žene, Prve i Druge futsal lige RS, kao i kompletno omladinsko takmičenje koje je pod ingerencijom FSRS - rekao je generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić.

Uporedo sa odlukom o odgađanju utakmica Premijer lige čelnici saveza BiH su poslali i dopis na adresu UEFA u kojem traže da bude odgođena utakmica baraža za EP, protiv Sjeverne Irske zakazana za 26. mart u Zenici. Razlog za ovo leži u činjenici da više od pola reprezentativaca BiH igra u zemljama ugroženim virusom korona i jednostavno ne bi bili u mogućnosti da zbog svih zabrana kretanja dođu i pomognu saigračima.

Košarkaški savez BiH odgodio je utakmice nakon što su to prvo učinile Svjetska košarkaška federacija (FIBA) i Evrolige, kao i rukovodstvo ABA lige. KS BiH je odlučio da sva dešavanja u svim uzrasnim kategorijama budu privremeno obustavljena, baš kao što to je to slučaj u oba razreda regionalnog takmičenja, kao i U19. Odluka o neigranju meča košarkaše Igokee zatekla je u Sloveniji, gdje je trebalo da večeras od 20 časova d igraju meč posljednjeg kola protiv Primorske u Kopru.

- Shodno rasporedu na put smo krenuli ujutro u osam časova i kada smo stigli do Ljubljane, rečeno nam je da je utakmica odgođena, odnosno cijelo kolo i odmah smo krenuli nazad. Šta će dalje biti, ne znam, čekamo preporuke - rekao je trener Igokee Dragan Bajić.

Rukovodioci Rukometnog saveza BiH takođe su krenuli stopama kolega iz drugih saveza i donijeli odluku o odgađanju takmičenja. Odbojkaški savez Republike Srpske privremeno je prekinuo takmičenje do 4. aprila ili prvog vikenda do prestanka odluke Vlade RS o sprečavanju širenja virusa korona.

Odgođen i sabor

Košarkaši sabor Republike Srpske, koji je trebalo da bude održan 18. marta u Bijeljini, odgođen je do daljega, potvrdio je KSRS. Savez je donio odluku na osnovu odluke Vlade i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. Novi termin sabora u kojem se sastaju reprezentacije Republike Srpske i selekcija Košarkaške lige Srbije biće naknadno određen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana