Sprema se šesto izdanje “Jahorina ultra trejla”: Trka koja otkriva sve ljepote Jahorine

Dušan Repija
Sprema se šesto izdanje “Jahorina ultra trejla”: Trka koja otkriva sve ljepote Jahorine

ISTOČNO SARAJEVO - Šesto izdanje “Jahorina ultra trejla” biće održano 25. i 26. jula i to pod sloganom “Gdje ljepota sreće izazov”.

Prvi put direktni organizator je Olimpijski centar Jahorina, iz kojeg najavljuju dobru zabavu. Već sada najavljen je i veliki broj učesnika i dolazak posebnih gostiju iz regiona i svijeta.

- Hvala što podržavate dobre stvari koje se dešavaju na Jahorini, što je sigurno i ultra trejl. Od ove godine smo ponosni vlasnici ultra trejla. Već vlada ogromno interesovanje. Kao i prethodnih godina pripremili smo četiri trke, mini, midi, maksi i ultra. Trke su u ITRA (International trail running association) poenima i ono što je za ovu godinu novo jeste da imamo partnerstvo sa međunarodno priznatim trkama “Kapadokija” i “Sto milja Istre” - rekao je direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić.

On je pozvao sve ljubitelje prirode, sporta i druženja da dođu i da se na jedinstven način upoznaju sa čarima olimpijske ljepotice.

- Svaka trka prolazi kroz najlepše predele Jahorine i to je ta prednost ovog takmičenja. Prošle godine sam prvi put trčao mini-trejl i zaista sam i sam video Jahorinu na drugi način. Ne morate biti posebno fizički spremni da biste došli da učestvujete - poručio je Ljevnaić.

Ovogodišnji trejl specifičan je i po tome što će nastupiti i najpoznatiji svjetski takmičar Jovica Spajić iz Srbije.

- Velika je čast, blagoslov i privilegija biti na neki način ambasador “Jahorina ultra trejla” i doneti priču o Jahorini kroz ceo region i kroz ceo svet - rekao je Spajić.

Predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina” Nedeljko Elek najavio je i brojne druge projekte na Jahorini te naglasio opredijeljenost uprave da planina ne bude samo poznata po skijanju nego kao centar dobre zabave, kulturnih, ali i sportskih događaja.

- Iz tog razloga smo postali vlasnici i brenda ultra trejl. To nije samo trka, nego i prilika da se mi pokažemo u drugom segmentu koji nije skijanje. Proširili smo djelatnost. Počinjemo da se bavimo trgovinom i prometom gasa. Radimo gasifikaciju planine, poljoprivredno gazdinstvo, a sve je prepoznato i od Vlade Republike Srpske, čija podrška nije izostala ni tokom pandemije virusa korona - rekao je Elek.

Jedan od medijskih sponzora ovog događaja je i “Glas Srpske”.

Staze od 14 do 88 kilometara

Mini-trejl je 14 kilometara duga staza, idealna za brze trkače, ali i za početnike u trejl trčanju. Midi-trejl od ove godine dug je 23 km i prava je poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi, koji žele izazov nakon kojeg će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Njegovi finišeri dobijaju 1 ITRA bod. Maksi-trejl dug je 49 km (2 ITRA boda) i napravljen je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultra, jer nema mnogo uspona i nije pretežak. Ultra (4 ITRA boda) je za iskusne trejl trkače, a dužinom od 88 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana