Službena lica u Prvoj ligi RS prečesto u sudijskim bilježnicama: Fizioterapeuti “nestašniji” od igrača

Siniša Kotaraš
Službena lica u Prvoj ligi RS prečesto u sudijskim bilježnicama: Fizioterapeuti “nestašniji” od igrača

BANjALUKA - Otkako je prije dvije godine uvedeno pravilo da se i službenim licima na klupi pokazuju žuti i crveni kartoni postalo je jasno da su i oni i te kako aktivni učesnici utakmica.

I to ne samo treneri, što je i bilo za očekivati, već i pomoćnici i službeni predstavnici a, ako je suditi po ovogodišnjoj statistici u šest odigranih kola, “najnestašniji” su, vjerovali ili ne, fizioterapeuti.

Naime, u prvih šest kola službenim licima su pokazana 23 žuta kartona i šest crvenih, od čega su tri dodijeljena upravo fizioterapeutima. Rekorder je Slavijin Branisav Tešan koji je u drugom i petom kolu, na domaćoj utakmici protiv Borca iz Kozarske Dubice, odnosno na gostovanju kod Sutjeske, morao da se sa klupe preseli na tribine. Međutim, iz tabora “sokolova” ističu kako Tešan i nije napravio težak prekršaj i da je prvi crveni karton dobio zbog komentara jedne sudijske odluke za koji svi tvrde da je prestrogo pokazan. Istovremeno, nikome nije jasno zašto je isključen u Foči jer ni u jednom momentu, prema tvrdnjama iz Istočnog Sarajeva, nije izašao iz okvira sportskog ponašanja, te da sudije ponekad i te kako znaju da pretjeraju.

Sličnog mišljenja je i većina trenera koji smatraju da je suđenje, generalno gledajući, mnogo lošije nego prethodnih godina, a najbolji dokaz za to je ogroman broj pritužbi i negativnih komentara na njihov rad. Istovremeno, sami treneri tvrde i da je u prvih šest kola čak sedam ili osam sudija dobilo negativne ocjene od strane kontrolora.

- Nije to čudo, ljudi nisu sudili po šest i više mjeseci i to se i te kako osjeti. Kako god nama nedostaju utakmice i treba nam vremena da uđemo u formu, tako i njima problem pravi to što dugo nisu sudili. Takođe, dosta arbitara je tek iz drugog puta položilo fizičke norme, a to dovodi do toga da sada odluke veoma često donose predaleko od mjesta događaja - istakao je jedan od trenera koji nije želio da mu otkrijemo identitet.

Ostalo je nejasno šta se dešava kada se neko od igrača povrijedi, a fizioterapeut je zbog isključenja na tribinama.

- Ako nije u pitanju neki ekstremni prekršaj prvo isključenje može da donese samo novčanu kaznu, drugo je već kazna od jedne ili dvije utakmice, dok je treće već znak da nešto nije u redu i nosi sa sobom dužu vremensku kaznu. Ukoliko se desi povreda, a nema niko drugi na klupama ko bi mogao da pomogne igraču, onda se dozvoljava da isključeni fizioterapeut uđe u teren i pruži pomoć, ali da se potom ponovo vrati na tribine. U ovom slučaju može se iskoristiti i ekipa hitne pomoći koja mora da bude prisutna na svakoj utakmici - pojasnio je generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić.

Premijer liga

Za razliku od Prve lige RS, treneri i službena lica na mečevima Premijer lige su ipak dosta mirniji. Naime, u sedam odigranih kola sudije su pokazale samo tri crvena i šest žutih kartona. Prije vremena na tribine su morali Darko Vojvodić, sada već bivši trener Olimpika, te drugi pomoćni trener Mladosti i Širokog Brijega Enes Bistrivoda i Nenad Džidić, a jedini sa dva žuta kartona je pomoćni trener Mladosti Elvedin Beganović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana