Slavlje Berhanea i Nadolske u Brčkom

Agencije
Slavlje Berhanea i Nadolske u Brčkom

BRČKO - Afeverki Berhane iz Eritreje i Poljakinja Karolina Nadolska osvojili su prva mjesta na Vidovdanskoj trci u Brčkom na deset kilometara.

Baš kao i prethodnih godina grad na Savi bio je odličan domaćin jednog od najprestižnijih atletskih događaja u BiH, a imena učesnika i pobjednika govore koliko je bio i kvalitetan. Berhane je jedna od najvećih svjetskih nada na srednjim i dugim prugama, a deset kilometara na ulicama Brčkog savladao je za 29,07 minuta. On ipak nije uspio da obori rekord koji je na ovoj stazi 2011. godine postavio Kenijac Gordon Mugu Mahagu (28,11). Malo iznenađenje napravio je Rumun Nikolea Soare (29,20), dok je Murad Marofit iz Maroka zauzeo treće mjesto (29,45).

Kada su u pitanju rezultati ženska trka bila je još kvalitetnija, a Nadolska je opravdala epitet jedne od najboljih Evropljanki u ovom trenutku.

- Bilo je odlično iako smo imali velikog protivnika u vremenskim uslovima. Vlažnost vazduha bila je skoro 95 odsto, temperatura 28 stepeni, pa su vremena prilično dobra za takve uslove. Publika je bila odlična, bodrila nas je tokom svih deset metara, pa iz Brčkog nosim zaista lijepe uspomene - rekla je Nadolska.

Osim centralnih trka, organizatori su se potrudili da prirede porodični događaj. Tako je održana trka u puzanju beba do 15 mjeseci, a takmičila su se i djeca od pet do 15 godina. Održana je i trka u invalidskim kolicima, dok je prema očekivanjima najviše učesnika okupila trka zadovoljstva na dva kilometra.

- Podijelili smo ukupno 4.500 startnih paketa, a vjerujem da je učesnika bilo i više. Posebno me raduje što je bilo mnogo gledalaca i što smo još jednom napravili dobar posao kada je kvalitet glavnih trka u pitanju. Za Berhanea će se još čuti, a Nadolska je poslije Lone Čemptaji Salpeter najbolja Evropljanka u ovom trenutku - rekao je direktor trke Borislav Đurđević.

On je posebno zahvalio policiji i svim gradskim službama, te dodao da je na obezbjeđenju događaja učestvovalo 600 ljudi.

Događaju je prisustvovala i ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović, koja je rekla da je ova trka lijep događaj kome treba dati veliku pažnju, te da su resorno ministarstvo i Vlada tradicionalno njeni pokrovitelji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana