Sjajna sezona brčanskih košarkašica: “Lavice” pišu lijepu priču

Dušan Repija
Sjajna sezona brčanskih košarkašica: “Lavice” pišu lijepu priču

BRČKO - Daleko od svjetala reflektora uz ispravno postavljen sistem, te mnogo truda i rada u minulih osam godina košarkašice Lavova iz Brčkog ove sezone dospjele su u žižu rezultatima i afirmacijom mladih od kojih je svakako prvo ime kapiten Milica Đokić.

Za popularne “lavice” šira javnost čula je onog trenutka kada je paraf na kratkoročni ugovor stavila proslavljena košarkašica Srbije Milica Dabović koja je pomogla ekipi da se okiti titulom šampiona Srpske i uđe u Ligu BiH. Nakon što je ispunila misiju, Dabovićeva je digla sidro, a Brčanke su u eliti igrale sa domaćim snagama i već u prvoj sezoni stigle do polufinala plej-ofa.

- Kao i svakom novajliji cilj je bio opstanak do koga smo došli već na polusezoni. Onda smo malo podigli ljestvicu, ali i nastavili da igramo rasterećeno što je rezultiralo osvajanjem četvrtog mjesta i plasmanom u plej-of. Naišli smo objektivno na jači tim, Orlove, koji nas je dobio, ali daleko od toga da smo razočarani, naprotiv - rekao je prvi čovjek kluba Boško Vukadinović.

Lijepa priča biće nastavljena i iduće takmičarske kampanje pošto je na adresu kluba stigla pozivnica iz regionalne WABA lige da postanu dio te porodice.

- Sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv, velika je to čast, ali i obaveza. U Brčkom nikada nije igrana evropska košarka, pa nam je utoliko draže što smo pioniri. Imamo dobre rezultate mlađih kategorija, pa očekujem da ćemo imati i sve jači seniorski tim. Naravno, moraćemo da reagujemo na tržištu da bismo doveli bar dva pojačanja na pozicijama tri ili četiri. Trebaju nam kvalitetne, iskusne igračice kako bi naše mlade snage rasle i napredovale uz njih - rekao je Vukadinović.

A rezultati mladih su posebna priča. Lavovi su postali juniorski šampioni Srpske i BiH, te kadetski Srpske, a jedno ime obilježilo je uspjehe svih selekcija. Milica Đokić, djevojka koja je rođena 2005. godine, jedna je od najtalentovanijih košarkašica u svom godištu ne samo na ovim prostorima nego i mnogo šire. Tripl-dablovi postali su njen zaštitni znak, a njene igre nisu promakle ni selektorima Srbije.

- Prošle godine bila je član kadetske reprezentacije na FIBA Čelendž kupu u San Fernandu na kome je bila jedna od najboljih i pomogla Srbiji da osvoji drugo mjesto. Iako je po godinama kadet, sada ide na pripreme juniorske reprezentacije sa kojom je očekuje nastup na Evropskom prvenstvu B divizije. Ona je u klubu od prvog dana, došla je na prvi trening 2014. godine, a već na drugom je rekla da će igrati za reprezentaciju. Eto već je uspjela da ostvari san - zaključio je Vukadinović.

Reprezentativke

Osim Milice Đokić, Lavovi daju još pet reprezentativki Srbije i BiH. Sara Đokić je član kadetske selekcije Srbije, dok Jelena Lazarević, Tamara Šarenac i Valentina Došić igraju u dresu BiH.

- Dijete našeg kluba Amila Smajić sada karijeru gradi u Italiji i takođe je juniorska reprezentativka. Ponosni smo i što je pet naših talentovanih dječaka karijeru nastavilo u Italiji gdje imaju mogućnost da napreduju u većim sistemima, te da se uporedo školuju - rekao je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana