Široki obranio titulu šampiona

sportsport.ba
Široki obranio titulu šampiona

Široki - Košarkaši Širokog u večeras na Pecari pobjedom nad Igokeom (86:77) u majstorici košarkaškog finala BiH odbranili titulu šampiona od prošle sezone.

Ovo je ujedno i jedan nevjerovatno uspješni niz Širokog u kojem su čak četiri puta uzastopni prvaci BiH.
 
Najduži je ovo šampionski niz u istoriji klubske košarke u BiH, a šampionski tim Ivana Velića oborio je i onaj uspješni niz od 2002-2004, koji je također u vlasništvi ovog tima iz Hercegovine.  
 
Brzom tranzicijom i kontrolom u napadačkom skoku-što im je nedostajalo u četvrtom susretu serije, Širokobriježani obilježavaju sami početak utakmice. Takva igra je igračima Ivana Velića donijela dosta ponovljenih napada, ali i dvije nesportske greške gostiju nakon kojih je prednost domaćeg sastava rasla iz minute u minutu.
 
Najveća prednost u prvoj četvrtini je zabilježena u 9. minuti i iznosila je 10 poena za Široki nakon trojke Peršića za 26:16. Ista prednost bila je i nakon prvog perioda 28:18. Prvih deset minuta svojim košem zaključuje Kolins, koji je u tom periodu ostvario 11 poena.
 
Kada uz Kollinsa, koji je izgledao nadmoćno u reketu dodamo tranziciono nezaustavljivog Ramljaka, te uz podatak da su četiri trojke Širokobriježani postigli iz skoro bezizlaznih situacija, a sve to uz dvije nesportske, onda možemo shvatiti koliko je to teška četvrtina bila za igrače Dragana Bajića.
 
Na samom početku drugog perioda opet skokovi u ofanzivi Širokog. Sa vezana tri poena Peršića u 12. minuti bilo je 13 razlike (31:18). Igokea pokušava smiriti igru, jer protiv Širokobriježana, brzi ritam očito nije vrijedio. Takva igra donosi seriju 7:2 za tim iz Laktaša, pa je u 14. minuti osam razlike (33:25). Do odlaska na odmor igra se koš za koš pa ja nakon prvih 20 minuta 9 razlike za domaći sastav (44:36).
 
Početak drugog poluvremena donosi seriju domaćina od 8:0, pa je u 22. minuti već 17 razlike (53:36). Miletić, Dozet, Radukić i Joksimović već imaju po tri lične i Igokea polako popušta u majstorici za šampiona.
 
U 29. minuti Peršić postiže trojku za 25 poena prednosti (71:46). Prve baklje se pale u dvorani na Pecari i slavlje u punoj dvorani počinje. Samo 16 sekundi prije kraja nakon jednog grubog prekršaja Joksimovića dolazi do koškanja, ali treneri smiruju situaciju koija je prijetila da se pretvori u opštu tuču.
 
Isključujuće greške su dobili Šakić, Bilinovac i Peršić iz Širokog. Na drugoj strani Šulović, Dozet i Đurica su morali van.
 
Do kraja su Širokobriježani ovaj meč mirno priveli kraju.
 
Peršić je bio najbolji igrač utakmice sa dabl-dabl učinkom, 16 poena i 12 skokova. Šakić je bio izuzetno raspoložen sa 12 poena i 9 skokova. Planinić je dodao 13 poena. Veoma dobri Kollins je ostvario učinak od 15 poena, Ramljak 10 uz 5 skokova.
 
U Igokei Dozet 19 poena uz 9 skokova, Šulović je imao 9, Komatina 25 poena.
 
Bila je ovo sezona Širokobriježana za pamćenje. Uz duplu krunu, kroz ABA ligu ostvaren je i plasman u Eurokup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana