Šahovski savez RS istakao ciljeve za iduću godinu: Svaka opština da ima klub

M. Z.
Šahovski savez RS istakao ciljeve za iduću godinu: Svaka opština da ima klub

BANjALUKA - Predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske Aleksandar Kovač istakao je da su tokom 2020. godine ostvareni svi takmičarski planovi i pored pandemije.

Od avgusta do decembra odražano je sedam takmičenja i 31 turnir u različitim starosnim kategorijama poštujući sve epidemiološke mjere. Prema njegovim riječima održano je ubrzano i brzopotezno prvenstvo RS, Druga liga RS, Prva liga RS, prvenstvo RS za žene, prvenstvo RS za kadete i omladince, Kup RS po 25. put u sklopu kojeg je bilo i amatersko prvenstvo RS kao i pojedinačno seniorsko prvenstvo RS.

- Za manje od pola godine uspjeli smo da ispoštujemo sve ciljeve tako da smo ponosni na ono što smo uradili tokom 2020. godine. Podigli smo ljestvicu na viši nivo i sami sebi zadali zadatak da iduće godine budemo još bolji. Ponosni smo na činjenicu da je prvi put nakon osam godina održano seniorsko prvenstvo Republike Srpske za žene, a nakon pet godina seniorsko prvenstvo za muškarce. Sve ovo daje nam snage da nastavimo sa dobrim radom. Trenutno imamo 44 kluba u Republici Srpskoj sa 500 aktivnih takmičara, a cilj nam je da ih bude 60 u 2021. godini. Drugi cilj nam je da u svakoj opštini Republike Srpske bude bar jedan šahovski klub, jer ima nekih mjesta koja nemaju klubove - istakao je Kovač.

Stručni saradnik ŠS RS Nemanja Šipka prezentovao je saradnju Saveza sa školom šaha iz Rusije.

- Potpisali smo sporazum sa školom iz Jugorska iz oblasti Jutra koja je integrisala šah u obrazovni sistem pa želimo da iskoristimo njihova iskustva. Biće organizovan prvi internacionalni turnir putem interneta 10. januara povodom Dana Republike Srpske. Takođe, želja nam je da nastavimo projekat slovensko bratstvo i očekuje dolazak šahista iz Rusije kao i naš odlazak tamo - rekao je Šipka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana