Šah: Gambitu pet medalja

G. S.
Šah: Gambitu pet medalja

NEUM - Šest takmičara Šahovskog kluba Gambit iz Banjaluke ostvarilo je istorijski uspjeh sa pet osvojenih medalja, čime su ujedno bili najbolja ekipa u konkurenciji 116 takmičara iz čak 35 klubova na 22. kadetskom i omladinskom prvenstvu BiH održanom u Neumu.

Ovim sjajnim rezultatom, Banjaluka će imati četiri predstavnika na prvenstvu Evrope za mlade šahiste krajem 2022. godine jer je proteklo takmičenje ujedno bilo i kvalifikacioni turnir za nastup na zvaničnom prvenstvu Evrope i svijeta.

Konačan rezultat pokazao je potpunu dominaciju predstavnika Republike Srpske, koji su u 14 takmičarskih kategorija (sedam kod dječaka i sedam kod djevojčica) od moguće 42, osvojili deset zlatnih, deset srebrnih i pet bronzanih medalja. Marija Vukoje bila je druga u konkurenciji do deset godina, Jona Rakas Aranđelović bila je prva u uzrastu do 12 godina dok je drugo mjesto pripalo Sofiji Gavrilović. Petar Gazić bio je treći u uzrastu do osam godina, dok je Vuk Kršić bio drugi u kategoriji do deset godina.

Mlade šahiste sada čeka nekoliko mjeseci priprema za izlazak u Evropu za šta će biti potrebna velika podrška nadležnih institucija kako bi se takmičari kvalitetno pripremili i na međunarodnoj sceni predstavljali Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana