Rukometni savez RS jasan: Nema ustupaka, pravila su jasna

Dušan Repija
Rukometni savez RS jasan: Nema ustupaka, pravila su jasna

BANjALUKA - Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević naveo je da ne postoji nikakva šansa da se Premijer liga za rukometaše proširi sa 16 na 19 ili čak 20 ekipa, za šta lobiraju pojedini klubovi u FBiH.

S obzirom na pandemiju virusa korona ova sezona formalno još nije privedena kraju jer nema zvanične odluke saveza, iako su vrlo male šanse da će biti nastavljena. Da podsjetimo, velika većina klubova muške i ženske Premijer lige složila se da za šampione budu proglašeni Borac i Grude, što najvjerovatnije neće biti problem, ali su počele igrarije oko toga koliko ekipa seli u niži rang.

Umičević je u prilično oštrom saopštenju naglasio da je u prošlosti bilo dosta ustupaka od strane RS RS te zauzeo jasan stav da se poštuje odluka donesena u septembru prošle godine. Prema usvojenim propozicijama Premijer ligu napuštaju tri kluba, a ulaze dva iz FBiH i jedan iz RS RS. U dokumentu koji je u posjedu “Glasa Srpske” i koji su potpisali tadašnji predsjednik RS BiH Marinko Umičević i potpredsjednici Mensur Sinanović i Slobodan Zadro dalje se navodi da ligu u sezoni 2020/21. čini isto 16 klubova kao i u još nezavršenoj sezoni, a da na kraju prvenstva ispadaju četiri kluba, a ulaze dva, po jedan iz RS RS i RS FBiH. Klubovi koji ispadnu u toj sezoni formiraće sa pet klubova iz Prve lige Srpske i Prve lige FBiH Premijer ligu B.

Umičević podvlači da je kolovođa svih zakulisnih radnji prvi čovjek RK Gračanica Nedim Musić koji se, prema njegovim riječima, plaši da EHF ne registruje sve utakmice Gračanice u kojima je igrao Halil Šahdanović sa 10:0 u korist rivala.

- Musić je kao član UO RS BiH već jednom proširio Premijer ligu za sezonu 2017/2018. po principu dva plus dva iako je dogovor prilikom formiranja saveza bio da uvijek bude jedan plus jedan. Tada mu je to odgovaralo kako bi svom klubu omogućio lakši povratak u elitu, ali evo i sada pravi isti problem, kao da smo mi Evrovizija. Ovo što on nastoji je urušavanje kompletnog sistema na kojem počiva RS BiH i BiH kao država. Za nas takvo djelovanje nije prihvatljivo i tražićemo da se o svemu izjasni RS FBiH kao osnivač i partner u RS BiH. Posebno ćemo insistirati na odluci iz septembra prošle godine u kojoj je sve jasno i nedvosmisleno navedeno - naveo je između ostalog Umičević.

Ko trenutno ispada?

Prema stanju na tabeli poslije 18 odigranih kola muške Premijer lige, a ukoliko to bude i konačni plasman, ekipe koje bi preselile u niži rang su Goražde, Iskra i Drina. Takav scenario je u skaldu sa odlukom iz septembra na koji se poziva prvi čovjek RS Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana