Rukometna reprezentacija BiH po prvi put na EP

nezavisne.com
Rukometna reprezentacija BiH po prvi put na EP

Muška rukometna reprezentacija BiH po prvi put u istoriji plasirala se na Evropsko prvenstvo pobjedom nad Češkom sa 24:23.

Bh. rukometaši su odlazak na Euro 2020. godine izborili kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa u grupi, a večeras su na krilima fantastičnog Nikole Prcea savladali u gostima selekciju Češke sa 24:23.

I poraz u posljednjem šestom kolu nebi skupo koštao „zmajeve”, koje je pobjeda i remi sigurno vodio na EP. Na kraju se ispostavilo da je večerašnja pobjeda i trijumf u Minsku nad Bjelorusijom na startu kvalifikacija bio dovoljan da se nađu naredne godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Pored svega izabranicima Bilala Šumana poklopili su se rezultati iz ostalih grupa. Poljska je bila bolja od Izraela, Island od Turske, S. Makedonija od Grčke, dok su Crnogorci pobijedili Ukrajinu, što je na kraju omogućilo da bh. rukometaši budu među četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz osam grupa.

Što se same utakmice tiče bilo je to mnogo bolje izdanje BiH nego prije nekoliko dana protiv Bjelorusije. U prvom dijelu bh. tim je sjajno igrao odbranu, a u napadu su bili raspoloženi Prce, Panić i Ovčina, a golom Perića na odmor se otišlo sa golom prednosti za BiH (11:10).

U drugom poluvremenu se nastavilo igrati gol za gol, sve do 53. minuti kada su Česi po prvi put poveli sa dva razlike (21:19). Ipak, zmajevi su se brzo vratili izjednačili,a u 56. minuti golom Haseljića poveli (22:21), te se ušlo u dramatičnu završnicu. Na kraju golom Karačića BiH je povela i tako osigurala plasman na istorijski Euro. Fenomenalnu utakmicu odigrao je Prce sa 10 postignutih golova.

Ono što je zanimljivo jeste da su se sve selekcija iz regiona izborile plasman na završnicu šampionata Starog kontinenta. Nakon Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije vizu za Euro 2020. osim BiH večeras su vizirale i reprezentacije Srbije i Crne Gore koje su bile bolje od Švajcarske odnosno Ukrajine. Biće to po prvi put u istoriji da će na prvenstvu igrati sve selekcije sa Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana