Rukometaši Borca m:tel iz drugog plana osvojili titulu: Renesansa u Gospodskoj

Dejan Marić
Rukometaši Borca m:tel iz drugog plana osvojili titulu: Renesansa u Gospodskoj

BANjALUKA - Rukometaši Borca m:tel za samo godinu doživjeli su renesansu koju su zaokružili na najljepši način, osvajanjem šeste titule šampiona BiH.

Prije svega 12 mjeseci u Gospodskoj ulici su vladali tuga i nezadovoljstvo. Danas, šampionska euforija se osjeti na svakom koraku. A za nju su najzaslužniji trener Mirko Mikić i njegova hrabra mlada četa.

Mika je preuzeo kormilo od Veselina Vujovića i za kratko vrijeme pokazao da je pravi čovjek za Borac. Uhvatio se mladi stručnjak u koštac sa nedaćama, oformio ekipu koja je na početku sezone bila tek nešto starija od 19 godina u prosjeku, te krenuo u avanturu čiji epilog nisu mogli da naslute ni najveći optimisti.

Imali su “crveno-plavi” kroz slavnu istoriju timove od milja nazivane dječijim vrtićem. Ovaj današnji s pravom može ponijeti to ime. I ne samo zbog pobjeda i na kraju pehara, nego i zbog odnosa prema klupskom grbu, drugarstvu i zajedništvu koji su, uz nesporan kvalitet, i doveli do toga da trofej ekspresno bude vraćen u Banjaluku.

Šlag na tortu trebalo je da bude stavljen u subotu naveče u “Boriku”. Sve je bilo spremno za slavlje, ali su rukometaši Gračanice iskoristili “grč” domaćih i slavili 26:24. Srećom po Banjalučane, Iskra je kod kuće porazila jedinog konkurenta za krunu Slobodu (24:23) i fešta je mogla da počne.

- Od prvog dana pričamo da cilj nije bio titula, nego nešto drugo, a to je način na koji su momci igrali, ponašali se, trenirali, kakvu su atmosferu kreirali i kakvu radnu etiku su imali. Mnogo su naučili, ne samo o rukometu, nego o tome kako treba da se ponaša jedan sportista, koliko da daje i trudi se. Ponosan sam na njih. Da se ne lažemo, titula jeste satisfakcija, ali i nagrada za ono što su momci odradili - izjavio je Mikić.

Trener šampiona igračima je sve vrijeme branio da spominju riječ titula. Kako se sezona bližila kraju, pritisak je rastao, što se, u kombinaciji sa povredama, osjetilo i na rezultatima.

- Srž sporta je da hoćeš da pobijediš. Kad je titula postala izvjesna, nisam mogao da ne razmišljam o njoj. Dok smo uživali, igrali smo kako treba. Kad smo počeli da gledamo semafor, pritisak je ostavio traga. Ali to je ljudska priroda. Mlada smo ekipa. Svi ćemo naučiti iz toga. Sad treba uživati u svemu ovome. I opet kažem, nije bitna titula ako nećemo napraviti ljude, dobre igrače, reprezentativce koji će klub predstavljati u Evropi. Da odu vani i pokažu odakle su došli i šta su ovdje naučili - jasan je šef struke novog šampiona.

Bilo je dušebrižnika koji su Mikiću i njegovim izabranicima prognozirali ispadanje. Mladom treneru takve kritike ne smetaju:

- Uvijek je toga bilo i biće. Banjaluka voli sport, voli rukomet, tako i treba da bude. A kad čuješ neku takvu izjavu i kafansku priču, one te samo motivišu. Nemam ništa protiv toga. Biće tih priča još, neka pričaju negativno iako je to omalovažavanje čistog i plemenitog rada sa domaćom djecom.

Iako je prethodna kampanja sa Vujovićem na kormilu bila teška, Mikić tvrdi da je iz nje mnogo naučio, kao i da je od iskusnijeg kolege, kojem je bio pomoćnik, dobio odlične savjete:

- Mnogo sam naučio od Vuje, koliko god da je sezona bila rezultatski loša. Čujemo se i dan-danas. Mnogo savjeta mi je dao i prihvatio sam neke stvari. Neki od mojih igrača sigurno ne bi odigrali na ovakvom nivou da mi Vujović nije otvorio oči.

Mladi stručnjak jednako se raduje novim izazovima i prilici da Borac nastavi da raste. Jer, kako kaže, potencijal je tu.

- Svi možemo još mnogo da naučimo. To je ono što me najviše raduje u svemu. I ja imam prostora za napredak. Pravio sam greške, ispraviću ih. Ovaj tim ima još toliko potencijala da unaprijedi igru. Srećan sam zbog toga. Nastavićemo se razvijati i nadograđivati. Znamo na čemu treba da radimo i šta da popravljamo. Vjerujem da se ova lijepa priča može nastaviti - zaključio je Mikić.

Rezultati i plasman

Rezultati 28. kola Borac - Gračanica 24:26, Krivaja - Izviđač 28:34, Sloga (GV) - Maglaj 42:33, Leotar - Konjuh 29:19, Iskra - Sloboda 24:23, Bosna (S) - Gradačac 27:35, Vogošća - Bosna (V) 26:27, slobodna je Sloga iz Doboja. Plasman: Borac 43 boda, Sloboda 37, Izviđač 34, Gračanica 33, Leotar 32, Vogošća 26, Sloga (D) 23, Bosna (V) 23, Krivaja 23, Konjuh 22, Maglaj 22, Gradačac 21, Iskra 21, Sloga (GV) 18, Bosna (S) 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana