Prva liga RS najvjerovatnije ostaje sa devet članova: Sloga pred gašenjem

Darko Pašagić
Prva liga RS najvjerovatnije ostaje sa devet članova: Sloga pred gašenjem

Bijeljina - Fudbalski šampionat Republike Srpske najvjerovatnije će biti nastavljen sa devet ekipa jer je Sloga iz Gornjeg Crnjelova pred gašenjem.

Klub, koji je bio fudbalski hit u posljednjoj deceniji jer je od najnižeg ranga za samo nekoliko sezona stigao do elite, a prošle godine se borio i za titulu sa Borcem, prvenstvo je započeo sa juniorima i kadetima, što se i odrazilo na rezultate u prva dva kola. Prvo su na svom terenu deklasirani od Tekstilca sa 0:8, da bi Željezničar Sport tim na “Predgrađu” bio još nemilosrdniji i slavio sa 10:0.

Informaciju da li će Sloga ili ne nastaviti takmičenje nismo mogli zvanično da potvrdimo jer se predsjednik kluba Zlatko Krbanjević nije javljao na telefon, a u Gornjem Crnjelovu vlada opšte fudbalsko rasulo. Ipak, prema riječima našeg izvora, koji je blizak klubu, ovaj kolektiv neće nastaviti takmičenje.

- Sve je gotovo. Šanse da Sloga igra skoro da ne postoje. Šteta jer je u Gornjem Crnjelovu pisana jedna od najljepših fudbalskih priča Republike Srpske, ali se pokazalo da klub ne može biti na plećima samo jednog čovjeka. Jednostavno nije bilo podrške i ovakav rasplet bio je neminovan - istakao je naš izvor.

U Fudbalskom savezu Republike Srpske još nisu dobili zvaničan dopis iz Sloge.

- Jedino što smo dobili je da traže odgađanje meča trećeg kola sa Jedinstvom zbog finansijskih problema. Kao što je poznato, oni nisu izmirili obaveze prema službenim licima za prvo kolo i poslije njihove prijave klub je bio suspendovan dok ne izmire dugovanja. Odlučili smo da im pomognemo u odigravanju utakmice i da stavimo odluku o suspenziji zbog neizmirenja obaveza prema službenim licima van snage. Spremni smo da im pomognemo i u vezi sa terenom na kojem će igrati, ali novog odgovora nema - naglasio je generalni sekretar FSRS Goran Ćejić. 

A još samo prošle godine igrači su se utrkivali ko će ponijeti dres ovog kluba. Svi koji su branili boje prvoligaša iz Gornjeg Crnjelova su se hvalili da su plate, ali i sve druge obaveze, redovne, da u klubu vlada porodična atmosfera i da je za to najviše zaslužan predsjednik Sloge Zlatko Krbanjević. Bijeljinac koji već godinama živi u inostranstvu imao je želju da ovaj donedavno nepoznati klub vine u najviše visine fudbala BiH. I bio je na korak od toga, ali su mu se ispriječili brojni faktori. U trenucima kada se sa Borcem borio za najviši rang nije naišao ni na kakvu podršku lokalne zajednice i sve što je uloženo u klub bilo je iz njegovog džepa. Fudbaleri koji su tada nosili dres Sloge mogu se pohvaliti da su dvije godine zaredom dio zimskih priprema odradili u Antaliji, na šta se ne odlučuju ni daleko poznatiji, ali i bogatiji klubovi.

Već krajem prošle sezone bilo je evidentno da Sloga sve teže drži korak, a kriza kojoj se na nazire kraj nastupila je ljetos, kada je početak priprema odgađan nekoliko puta. Na kraju ekipa je skrpljena zbrda-zdola, a Krbanjević se i dalje borio da klub održi na površini. Međutim, izgleda da je konačno digao ruke i, kako sada stvari stoje, Sloga u subotu neće ni odigrati susret sa brčanskim Jedinstvom u kojem je trebalo da bude domaćin.

Pravilnik

Ukoliko se desi da Sloga ne nastavi takmičenje, njeni rezultati u prva dva kola biće brisani. U Pravilniku o takmičenju Fudbalskog saveza Republike Srpske jasno se navodi da se svi rezultati kluba koji napusti prvenstvo tokom jesenjeg dijela sezone brišu. To znači da će Tekstilac i Željezničar Sport tim ostati bez bodova, ali i bez odlične gol-razlike, koju su napravili u duelima sa Slogom. Šampionat će biti nastavljen sa devet klubova, što znači da će ekipe u trokružnom sistemu ove sezone odigrati samo po 24 susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana