Prva liga Republike Srpske naredne sezone u novom ruhu: Fudbal se vraća u stare centre

Darko Pašagić
Prva liga Republike Srpske naredne sezone u novom ruhu: Fudbal se vraća u stare centre

BANjALUKA - Poslije 12 sezona Prva liga Republike Srpske brojaće ponovo 16 članova, a elitni fudbal ponovo će biti igran u Kozarskoj Dubici, Trebinju i Zvorniku, čiji su klubovi to zaslužili po plasmanu na tabeli, ali bi moglo ponovo da ga bude i u Doboju, Prnjavoru, Istočnoj Ilidži, Milićima, Foči...

To znači da bi se među prvoligaše, ako ispune uslove za dobijanje licence, mogli vratiti Sloga, Ljubić, Famos, Milići i Sutjeska, ali možda i još neko. Oni bi mogli da se priključe ekipama iz prekinutog šampionata Rudar Prijedoru, Kozari, Željezničar Sport timu, Slaviji, Alfa Modriči, Tekstilcu, Podrinju i Jedinstvu (Brčko), te timovima koji su plasmanom na tabeli obezbijedili viši rang - Borcu iz Kozarske Dubice, trebinjskom Leotaru i zvorničkoj Drini, ali možda i sadašnjem premijerligašu Zvijezdi 09 čiji je status još nepoznat.

- Ne želimo ništa da govorimo unaprijed, ali nam je cilj da prvoligaške utakmice budu igrane od krajnjih tačaka na zapadu i istoku, kao i na sjeveru i jugu Republike Srpske. Želja nam je da se na fudbalsku mapu vrate neki stari fudbalski centri, ali, ipak, ne želimo ni da klubovi po svaku cijenu budu članovi elite - naglasio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Ognjen Valjić.

Pojasnio je da svi dosadašnji prvoligaši, te drugoligaši koji su to pravo stekli po osnovu plasmana, ali i ostale ekipe iz drugih liga koje smatraju da ispunjavaju uslove za dobijanje licence mogu da pošalju aplikaciju u FSRS do ponedjeljka, 25. maja.

- Naravno da će prednost imati ekipe po plasmanu, ali to neće biti ključni faktor, jer će morati da budu ispunjeni drugi preduslovi. Jedan od najvažnijih je infrastruktura, da li ima mlađe kategorije koje se takmiče u ligama svog uzrasta... Naravno, neće smjeti da ima ni finansijskih minusa iz prošlosti, osim reprograma, a lokalna zajednica moraće da bude garancija da u narednom šampionatu neće imati novčanih problema. Biće gledan i “minuli rad”, tradicija kluba. Vjerujem da ćemo uspjeti pronaći 16 “zdravih” prvoligaša po svim osnovama i da će naredno prvenstvo biti i te kako zanimljivo - rekao je Valjić.

Druge lige

Zbog širenja prvoligaškog društva u drugim ligama Srpske ostaće dosta praznih mjesta, jer je prijedlog da i one u narednoj sezoni broje po 16 članova.

 - Novi drugoligaši sigurno će postati timovi koji su do prekida prvenstava u sve četiri grupe bili lideri na tabeli, ali biće i onih ekipa koje će biti pozvane da nastupe u višem rangu. Cilj nam je da i drugoligaška konkurencija bude na nivou - pojasnio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Ognjen Valjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana