Proslavljeni asovi Ratko Varda i Miroslav Berić saglasni: Jokić piše istoriju košarke

Milan Zubović
Proslavljeni asovi Ratko Varda i Miroslav Berić saglasni: Jokić piše istoriju košarke

BANjALUKA - Proslavljeni srpski košarkaši Ratko Varda i Miroslav Berić oduševljeni su priznanjem za najboljeg igrača NBA lige koje je dobio Nikola Jokić.

Varda je jedno vrijeme bio njegov saigrač u Megi u vrijeme kada je Jokić stupao na seniorsku pozornicu i ujedno bio jedan od mentora, jer mu je uz trenera Dejana Milojevića iz prve ruke prenosio iskustvo. Varda, koji je takođe igrao na poziciji centra, srećan je što je nakon 20 godina jedna “petica” konačno ponijela MVP nagradu ispred centra Filadelfije Džoela Embida.

- Jokić je suprotnost od klasičnog centra i prvi je igrač svog kluba po svim statističkim parametrima, dok je sa Embidom situacija malo drugačija i on nema tako dobre statističke brojke. Generalno mi je drago što je nakon Šakila O'Nila neko od “visokih” igrača postao MVP, jer sam i sam igrao na toj poziciji. Raduje me to što se vraćamo ranijoj košarci kada se znalo ko je plej, ko centar i protivnik sam “snižavanja petorke” - rekao je Varda.

Mišljenje sa njim podijelio je Berić, koji je za Jokića rekao da bi se uklopio u čuveni sastav SRJ iz 1995. godine, koji je postao šampion Evrope.

- Apsolutno bi se uklopio u taj tim. Nadam se da ćemo ponovo imati igrača koji će ponijeti MVP titulu NBA lige. To je nešto što ulazi u istoriju i teško ponovljivo i Jokić je najbliži tome da to ponovi idućih godina. Ovo što je uradio graniči se sa nestvarnim. Teško je naći reči kojima mu možemo čestitati. Raduje me to što u istoj godini imamo tri MVP-ja, jer nijedna zemlja to ranije nije imala. To je naš ponos i ono što ostaje zapisano u istoriji - naglasio je Berić i kroz šalu dodao da je dobro što bek nije MVP.

Podvukao je da trenutno treba biti fokusiran na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a tek potom na najveći sportski događaj na planeti.

- Biće mnogo posla na leto, mada i to vrlo brzo. Nadam se da će Jokić i Bogdan Bogdanović što duže igrati plej-ofa NBA lige. Njima to neće praviti problem da se adaptiraju na nove uslove. Imamo jak tim, samo da ostanemo zdravi - dodao je Berić.

Zatim je iznio mišljenje o Alekseju Pokuševskom, koji je u debitantskoj sezoni kao član Oklahome ostvario neke impresivne brojke.

- Pokuševski je osveženje i iskočio je u prvi plan te će imati ulogu u reprezentaciji. Prošlo leto o njemu niko nije razmišljao, a sada je napravio ime u NBA. Tiho je otišao iz Olimpijakosa i dokazao se, mada je na početku sezone vraćen u razvojnu ligu, nakon čega je bolje zaigrao. Nadam se da ćemo i o njemu pričati u superlativima. Dobar je igrač za reprezentaciju koji može dugo da igra - kazao je Berić.

Jubilarni kamp

Kamp “Grave Threee points” u organizaciji Partizana TS iz Banjaluke ove godine biće održan 20, jubilarni put i jedan je od najstarijih u regionu. Ove godine okupiće više od 300 dječaka i djevojčica u četiri smjene na Jahorini od 28. juna do 29. avgusta, a učešće je 430 maraka.

- Ponosni smo na veliki jubilej i činjenicu da je kroz naš kamp prošlo više od 11.000 djece, među kojom su bili Nemanja Gordić, Ognjen Jaramaz, Marko Gudurić, Miloš Glišić, Filip Petrušev, Vanja Marinković... Naši partneri iz Partizana su ponovo sa nama, tako da vjerujemo u košarkaški napredak svih koji dođu - izjavio je jedan od organizatora kampa Bogdan Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana