Promenada na Gradskom stadionu od kraja prošle sezone: Potpuni remont šampionskog tima

Darko Pašagić
Promenada na Gradskom stadionu od kraja prošle sezone: Potpuni remont šampionskog tima

BANjALUKA - Otkada se Borac na kraju prošle sezone okitio drugom titulom prvaka BiH, na Gradskom stadionu započela je promenada u kojoj je u ljetnom i dosadašnjem toku zimskog prelaznog roka otišlo 19, a došlo 14 fudbalera.

Osam mjeseci nakon podizanja šampionskog pehara crveno-plavi dres još nose Bojan Pavlović, Đorđe Milojević, Aleksandar Subić, Marko Kujundžić, Dino Ćorić, Aleksandar Vojnović, Donald Mols, Dejan Meleg, Jovo Lukić, Panajotis Moraitis i David Čavić. Potpredsjednik Borca Bogoljub Zeljković priznaje da su neke stvari mogle biti urađene i drugačije.

- Nije to baš podatak kojim se možemo pohvaliti. Izvjesno je da smo i mi prilikom dolaska nekih fudbalera donijeli pogrešne procjene o njihovom kvalitetu, ali je bilo i onih koji jednostavno nisu uspjeli da se nametnu. Možda smo u ovaj proces podmlađivanja ekipe mogli krenuti još žešće i prošlog ljeta, ali smo tada smatrali da ćemo sa onim timom biti konkurentniji u borbi za titulu. Nažalost, igranje u Evropi uzelo je danak, ali i dalje smo u igri za plasman na evropsku scenu - naglasio je Zeljković.

Klub su od prošlog ljeta napustila četiri fudbalera koji su bili okosnica šampionske ekipe: Almedin Ziljkić, Stojan Vranješ, Goran Zakarić i Marko Jovanović. Prvi je sidro digao Ziljkić poslije prve utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kluža, kada je otišao u Olimpiju i to je jedini fudbaler od koga su Banjalučani i profitirali. Zatim je poslije 15 odigranih utakmica i 10 postignutih golova u jesenjem dijelu sezone Gradski stadion napustio kapiten Stojan Vranješ koji je novi angažman pronašao u dalekom Bangladešu. Tokom zimske pauze prvo je otišao Zakarić u Ohod iz Saudijske Arabije, da bi prije nekoliko dana bila sporazumno raskinuta saradnja i sa stamenim štoperom Jovanovićem.

Kada se tome doda da su od kraja prošle sezone klub još napustili Marko Brtan, Đorđe Ćosić, Dejan Uzelac, Siniša Dujaković i Elvis Mehanović, koji su imali zapažene role u šampionskoj sezoni, ali i Boban Georgijev, Bojan Marković i Miloš Borovčanin, onda je jasno da je gotovo kompletan tim razdužio crveno-plavi dres. Ne smije se zaboraviti da u Borcu više nisu ni Dejan Bosančić, Milan Šikanjić, Amar Tahrić, pojačanja koja su došla na početku ove sezone Nemanja Vukmanović i Nikola Dujaković, kao i da su na pozajmice otišli golman Nikola Lakić, te Anto Živković, koji je takođe došao pred početak tekućeg šampionata. To znači da je sa Gradskog stadiona otišlo čak 19 fudbalera i to baš onih koji su možda i bili najzaslužniji za osvajanje druge titule u istoriji kluba.

- Jedino smo za Ziljkića uspjeli da naplatimo obeštećenje, dok je sa Vranješom sporazumno prekinuta saradnja. Zakariću je istekao ugovor, imao je volju da ostane, ali, naravno, nismo uspjeli da pariramo mnogo većoj ponudi iz Saudijske Arabije. Sa Jovanovićem je sporazumno prekinuta saradnja zbog njegovih porodičnih obaveza. Sve su to igrači koji su zadužili Borac i zahvalni smo im na svemu što su dali klubu - nastavio je Zeljković.

Odlazak ovih igrača trebalo bi da nadomjeste Obren Cvijanović, Luka Cucin, Toni Jović, Goran Brkić, Ferhad Ajaz i Ljubiša Reljić koji su ove zime došli na Gradski stadion. Tu su još i Milan Vušurović, Nikola Ćetković, Strahinja Bošnjak, Amar Begić i Enver Kulašin, koji su u Borcu od jula 2021. godine, dok je sa ljetošnjim pojačanjima Vukmanovićem i Nikolom Dujakovićem raskinuta saradnja, a Živković je na pozajmici u Radniku.

- Za nas prelazni rok još nije završen. Još su nam potrebni štoper i vezni fudbaler, ali oni sigurno neće biti među putnicima u Antaliju. Ukoliko nađemo adekvatna rješenja za ove pozicije, oni će se ostatku ekipe priključiti u Turskoj. Otpala je mogućnost da naš član postane Vladimir Bradonjić, jer su čelnici PAOK-a rekli da računaju na njega za drugi dio sezone - dodao je Zeljković.

Antalija

Fudbaleri Borca otputovali su na drugi dio priprema u Tursku. Klupskim autobusom su otišli za Beograd, odakle lete za Istanbul, a potom za Antaliju, gdje će boraviti 14 dana i za to vrijeme odigrati pet kontrolnih utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana