Prije dvije godine Biciklistički savez upisao veliku pobjedu

Dušan Repija
Prije dvije godine Biciklistički savez upisao veliku pobjedu

BANjALUKA - Prije tačno dvije godine delegacija Biciklističkog saveza Republike Srpske predvođena Vladimirom Kuvaljom dobila je organizaciju granfondo Svjetskog prvenstva u biciklizmu za 2021. godinu

Iako im niko nije davao mnogo šanse, Banjalučani su uspjeli u namjeri da Srpskoj obezbijede organizaciju velikog događaja, na kojem će učestvovati minimalno 3.000 biciklista iz svih krajeva svijeta. 

- Prije tačno dvije godine izvojevali smo veliku diplomatsku pobjedu jer smo dobili naklonost devet od 11 delegata Upravnog odbora Svjetske biciklističke unije (UCI).

Pošto smo mala zemlja i baš nemamo istoriju biciklizma kakvu su imali naši konkurenti, niko na nas nije gledao ozbiljno, ali smo argumentima i dobrim organizacionim sposobnostima uspjeli da ubijedimo odgovorne da ćemo biti sjajni domaćini. U konkurenciji je recimo bio i Trento, grad iz zemlje u kojoj je biciklizam način života - rekao je Kuvalja.

Prvenstvo je zakazano za septembar iduće godine, pripreme su uveliko u toku. Iako je planirano da se održi u Banjaluci, postoji mogućnost promjene lokacije.

- Trenutno smo u pregovorima sa dvije potencijalne lokacije, od kojih je jedna kod nas, a druga van granica. Razlog tome je naravno trenutna ekonomska situacija, ali prije svega zainteresovanost gradova i destinacija za domaćinstvo. Jer je ovo događaj koji iziskuje veliku organizaciju, ali i benefit od 40.000 noćenja za deset dana i zaradu od minimalno 10.000.000 KM. koje donosi ovaj događaj. Domaćin će biti poznat najkasnije do 28. oktobra 2020. godine, kad moramo poslati UCI lokaciju i stazu - rekao je Kuvalja.

Dodao je da bi cikloturizam mogao i morao da bude budućnost jer imamo strašan potencijal za to, divnu prirodu, uslove i široko srce da ugostimo ljude.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana