Prije 85 godina osnovan RSK Borac

Slavko Basara
Prije 85 godina osnovan RSK Borac

BANjALUKA - Na današnji dan, 4. jula 1926. godine, osnovan je Radnički sportski klub Borac iz Banjaluke.

Danas velikan iz Platonove ulice proslavlja 85. rođendan koji je uveličan šampionskom titulom u Premijer ligi BiH i premijernim nastupom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Klub je osnovala grupa trgovačkih pomoćnika koji su se okupljali u gostionici "Putnik" po dogovoru iz sredine 1925. godine. Zbog toga se raspravlja da li je klub osnovan 1925. ili 1926. godine. Osnivačka skupština održana je 4. jula 1926. godine. Po tome Borac spada u najstarije klubove u BiH. Razgovoru, a i samom osnivačkom aktu su prisustvovali: Mile i Brane Stefanović, Nikola i Mile Pucar, Branko i Božidar Ilić, Rudi Hiter, Mustafa Softić, Zdravko Šerbl, Savo Novaković, Žarko Vranješević, Emil Zrelec i još nekoliko mladića, uglavnom trgovačkih pomoćnika. Mnogi od njih su vjerovali da će osnivanjem kluba i tim organizovanjem moći bolje i uspješnije da se bore i izbore za svoja radnička prava. Mnogi savremenici tih događanja su tvrdili da je, u neku ruku, narodni heroj Veselin Masleša dao ime klubu. Na jednom sastanku je rekao:

- Ako se borite, ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava zašto vam se klub ne bi zvao Borac!

Po tome je klub dobio svoje prvo ime Radnički sportski klub Borac. Za predsjednika izabran je Rudolf - Rudi Hiter, potpredsjednik je bio Savo Novaković, Mustafa Softić bio je prvi, a Nikola Kuković drugi sekretar. Za blagajnike su izabrani: Milan Petrović (prvi) i Dušan Balaban (drugi). U upravi su još bili: Vjekoslav Rotkvić, Miloš Jovanović, Omer Isović, Božidar Ilić, Aleksandar Kovač, Dušan Petrović i Milivoje Kovačević. Tom prilikom izabran je i Nadzorni odbor, a njega su činili: Đoko Jovanović (predsjednik), Dragutin Volk, Branko Krivokuća, Milan Prica i Jozo Zeba.

Borac je danas klub od ugleda i renomea ne samo na ovim već i evropskim prostorima. U bivšoj Jugoslaviji četiri puta je ulazio u Prvu saveznu ligu, a 1988. godine osvojio je i Kup koji se igrao za pehar Maršala Tita. Bio je četvrtoplasirani tim Jugolige i kao takav 1992. godine igrao Mitropa kup koji je osvojio u Fođi. Taj trofej i danas se nalazi na Gradskom stadionu u Banjaluci.

U Republici Srpskoj Borac je osvojio tri šampionske krune i četiri kup pehara, a u BiH po jedan trofej u oba takmičenje (Kup i prvenstvo). Odigrao je do sada deset utakmica u evrokupovima, a iz njegovih redova su i dva zlatna olimpijca iz Rima 1960. godine, Velimir Sombolac i Tomislav Knez. 

Idealni tim

U akciji "Glasa Srpske" održanoj 2006. godine, nekadašnji treneri, igrači i ljudi koji su cijeli vijek proveli uz Borac izabrali su "idealnu jedanaestoricu". To su: Marjan Jantoljak, Velimir Sombolac, Nenad Gavrilović, Milorad Bilbija, Atko Kasumović, Momčilo Spasojević, Zoran Smileski, Aleksandar Mastela, Tomo Knez, Husnija Fazlić, Abid Kovačević. Najbolji trener u istoriji kluba, prema istom izboru, je Ilija Miljuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana