Premijera filma “Djeca Trebinja” o počecima košarke

Srna
Premijera filma “Djeca Trebinja” o počecima košarke

TREBINjE - U trebinjskom Kulturnom centru večeras je premijerno prikazan dokumentarni film “Djeca Trebinja”, povodom jubileja 70 godina košarke u Trebinju, u kome su evocirane uspomene na početke košarke u ovom gradu, razvoj i uspjehe Košarkaškog kluba “Leotar”.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je u obraćanju prisutnima da grad kroz školski sport i rad Sportskog društva “Leotar” podržava mlade sportiste, napomenuvši da su mladi baza, snaga i garancija kvaliteta i prepoznatljivog sportskog okruženja.

“U sportskom okruženju Trebinja, među velikim brojem klubova, posebno mjesto kao veteran među klubovima zauzima Košarkaški klub žLeotarž. Mora se odati počast za jubilej i pomenuti početke sa igrom na livadama, drvenim koševima, trebinjskim pravilima košarke”, rekao je Ćurić i podsjetio na neke od najznačajnijih datuma vezanih za košarku u Trebinju.

On je istakao da je danas Košarkaški klub “Leotar” premijerligaš i uvijek je na ponos gradu Trebinju, te zahvalio Društvu prijatelja Trebinja koji su organizatori obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Predsjednik Društva prijatelja Trebinja Mihajlo Tešanović rekao je novinarima da je fokus filma bio na počecima košarke u Trebinju i na akterima tih početaka, ali da je film sveobuhvatan.

Prvi trener Košarkaškog kluba “Leotar” i osnivač kluba Rade Aleksić podsjetio je da su on i njegovi drugovi kao šesnaestogodišnjaci pedesetih godina prošlog vijeka počeli da igraju košarku u Trebinju, istakavši da su bili samouci, ali da su igrali slobodno.

“Nismo imali pristup sali slobodan, pa bi za vrijeme časa odškrinuli prozor i uveče bi upadali kroz taj prozor i igrali košarku. Bili smo samouci, ali je to dobro, jer smo imali svoju košarku, igrali smo slobodno, a bez slobodne igre nema ljepote i nema uspjeha”, rekao je Aleksić.

On je dodao da je trebinjski stil košarke ušao i u sportske udžbenike budući da takva sloboda igre nije nigdje postojala.

Autor dokumentarnog filma “Djeca Trebinja” Nebojša Kolak rekao je novinarima da je film dokument o nastajanju košarke i Košarkaškog kluba “Leotar” u Trebinju, da je za potrebe filma snimljeno 18 sagovornika, među kojima su i košarkaške legende Milenko Savović i Predrag Danilović.

Kolak je dodao da je film uspio da rasvijetli brojne nepoznanice koje su vezane za početke košarke u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana