Premijer liga za rukometaše: Trka za bodove počinje 7. oktobra

Siniša Kotaraš
Premijer liga za rukometaše: Trka za bodove počinje 7. oktobra

BANjALUKA - Napokon je dogovoren početak Premijer lige BiH za rukometaše i prvo kolo u novoj sezoni biće odigrano 7. oktobra. Ovo je odlučeno na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH na kojoj su predstavnici Rukometnog saveza RS ipak morali da načine ustupke i odustanu od zahtjeva kojih su se do juče čvrsto držali.

Dogovoreno je da će biti odigrano 30 kola, nakon kojih će u niži rang ispasti tri kluba, a novi premijerligaši će postati šampion Republike Srpske, te pobjednici dvije Prve lige FBiH, što su sve do sada delegati iz Srpske apriori odbijali, insistirajući na tome da iz FBiH može da dođe samo jedna ekipa. Istovremeno, odluka o formiranju jedinstvene Premijer B lige, donesena još prošle godine, stavljena je van snage. Bez obzira na igre van terena, treneri su odluku o početku lige dočekali sa odobravanjem.

- Za nas je najvažnije da prvenstvo napokon počne. Vrlo je važno da rukomet napokon zaživi i da nas mimoiđu sve ove nedaće, prvenstveno virus korona. Liga startuje desetak dana nakon predviđenog roka i sada imamo mogućnost da koliko-toliko tempiramo formu za utakmicu prvog kola i gostovanje u Tuzli - poručio je trener Borac m:tela Mirko Mikić.

Slično razmišljaju i u redovima dobojske Sloge koja u novu sezonu ulazi veoma pojačana.

- U svakom slučaju je dobro da je postignut dogovor jer sve već predugo traje. Sada nam je ostalo sedam dana da oporavimo igrače i mislim da ćemo start dočekati relativno spremni - rekao je trener Dobojlija Mario Kelentrić.

S obzirom na zakasnjeli start prvenstvene trke, treneri će morati da brinu i o zdravlju igrača koji su praktično pola godine bez pravog takmičarskog meča, a kada počne liga, igraće u ritmu srijeda-subota gotovo do kraja godine.

 Kada su u pitanju rukometašice, nekoliko mečeva prvog kola već je odigrano proteklog vikenda, dok će preostali biti na programu u prvoj EHF pauzi. Odlučeno je, takođe, da takmičenje bude obavljeno po ranije utvrđenom rasporedu, kao i da klubovi i službena lica koji su propustili utakmice prvog kola ne mogu zbog toga da budu kažnjeni.

Startuje i Prva liga RS

Prva i druge lige Republike Srpske u muškoj konkurenciji startovaće narednog vikenda, dok će sedam dana kasnije početi i takmičenja u konkurenciji rukometašica, a obje lige će nositi naziv generalnog sponzora takmičenja, kompanije m:tel. Svi klubovi su već drugu godinu zaredom oslobođeni plaćanja kotizacije, a od Rukometnog saveza RS na poklon su dobili po dvije rukometne lopte kao i neophodni ljepilo (mazu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana