Premijer liga sa 17 klubova

Siniša Kotaraš
Premijer liga sa 17 klubova

Doboj - U novoj sezoni Premijer lige BiH za rukometaše nastupiće 17 klubova, a prvo kolo biće odigrano 14. septembra, potvrđeno je na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH održanoj u Doboju.

Zasjedanju ponovo nisu bili delegati iz reda hrvatskog naroda, koji su dan prije sastanka poslali pismo zahtijevajući da se sastanak prolongira, a samim tim i start Premijer liga, koji je ranije zakazan za 14. septembar.

Ostali delegati koji su se redovno odazvali, predstavnici Srba i Bošnjaka, su ovo pismo pročitali i odlučili da ga stave ad akta, te da ipak održe sastanak na kojem su bili i predstavnici 19, od 29, premijerligaških klubova koji su jednoglasno podržali rad “krnjeg” UO.

- Predstavnici hrvatskog naroda u RS BiH su poslali apsolutno netačan i nekorektan dopis koji omalovažava sve ono što smo do sada uradili. Oni sada tvrde da su sve odluke nelegalne, ali mi kažemo da su one legitimne ako nas podržavaju klubovi. A upravo je dolazak predstavnika većine klubova, kao i pisma podrške onih koji nisu mogli da dođu u Doboj, dokaz da smo na pravom putu. Uostalom, niko od nas ne želi da budemo taoci nekolicine ljudi koji žele da za sebe ušićare neku sitnu korist - istakao je predsjednik UO RS BiH Marinko Umičević.

Na kraju prvenstva neće biti nikakvog razigravanja, plej-ofa ili mini-lige, već će se šampion dobiti poslije 34 kola. Ekipa Slavije iz Istočnog Sarajeva zadržaće premijerligaški status, a novi članovi su šampion Republike Srpske, Drina iz Zvornika, te prvaci dvije lige FBiH, Iskra iz Bugojna i Sloboda iz Tuzle.

Istovremeno, odlučeno je i da ženska Premijer liga i dalje broji 12 ekipa, iako su predstavnici ŽRK Grude tražili da se ona smanji na deset, kao i da će rukometašice svoje prvo kolo odigrati 21. septembra.

- Ovo je, slobodno mogu da kažem, pobjeda sporta i pobjeda rukometa. Ispunili smo očekivanja klubova i idemo da se bavimo onim za šta smo i zaduženi, da obezbijedimo najbolje uslove za klubove i reprezentaciju. Imali smo prošle sezone dosta opstrukcija i problema od strane jedne manje grupe ljudi, ali smo uspjeli da to sve prevaziđemo i sa uspjehom završimo sva prvenstva, od seniorskih do pionirskih. Uz to, i reprezentacija se plasirala na Evropsko prvenstvo, a naša obaveza je da u sljedećem periodu podignemo kvalitet mlađih uzrasnih kategorija na viši nivo - naglasio je potpredsjednik UO RS BiH Asim Šahman. Ukinuta je i suspenzija treneru Lokomotive iz Brčkog Žikici Milosavljeviću, koji će ubuduće moći da nesmetano sjedi na klupi ovog kluba.

Raspored

U prvom kolu Premijer lige za rukometaše, 14. septembra sastaće se: Drina - Vogošća, Lokomotiva - Izviđač, Sloga (D) - Konjuh, Slavija - Bosna (V), Leotar - Maglaj, Goražde - Sloboda, Iskra - Zrinjski, Borac m:tel – Gračanica, slobodna je ekipa Sloge iz Gornjeg Vakufa.

U prvom kolu Premijer lige za rukometašice, 21 septembra igraće: Hadžići - Borac, Izviđač - Krivaja, ''Mira'' - Katarina, Zrinjski - Goražde, Grude - Jedinstvo (BČ), Jedinstvo (TZ) - Dubica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana