Potvrđen sastav Prve fudbalske lige Republike Srpske: Pozivnice Sutjesci, Slobodi i Ljubiću

Siniša Kotaraš
Potvrđen sastav Prve fudbalske lige Republike Srpske: Pozivnice Sutjesci, Slobodi i Ljubiću

BANjALUKA - Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske potvrdio je konačnu listu od 16 ekipa koje će se u sezoni 2020/21. takmičiti u okviru Prve lige, a pozivnice su otišle na adresu Sutjeske, Slobode iz Novog Grada i Ljubića.

Ova tri tima dobila su najveće ocjene komisije za reorganizaciju takmičenja, pa su izabrani prije Slobode iz Mrkonjić Grada i Famosa. Tako će elitu Srpske u narednoj sezoni umjesto dosadašnjih deset činiti 16 klubova - osam starosjedilaca: Rudar Prijedor, Slavija, Kozara, Tekstilac, Podrinje, Željezničar ST, Jedinstvo i Alfa Modriča, pobjednici i drugoplasirani iz drugih liga - Borac iz Kozarske Dubice i dobojska Sloga (zapad), te Leotar i Drina (istok) i tri tima sa pozivnicama. Prvo kolo zakazano je za 8. avgust.

- U startu smo propisali koji su uslovi da bi neki klub mogao da igra u Prvoj ligi RS, prvaci drugih liga su to pravo stekli na terenu, drugoplasirane ekipe po automatizmu, dok su za ostale važili dodatni kriterijumi, između ostalih, tradicija i infrastruktura. Tokom naredne sedmice ćemo izvršiti određene provjere kako bismo se još jednom uvjerili u stvarno stanje na terenu - pojasnio je ovu odluku predsjednik komisije i potpredsjednik FSRS Milorad Lale.  

Ujedno, donesena je odluka da u Drugoj ligi, zapad, nastupi 14, a u Drugoj ligi, istok, 16 klubova. Kada su u pitanju regionalne lige, na zapadu će biti 14, centru i istoku po 16, a na jugu četiri ekipe.

Prvi čovjek Fudbalskog saveza Srpske Vico Zeljković istakao je da je Izvršni odbor donio odluku da svaka ekipa mora da u svom sastavu, među 18 igrača u zapisniku, ima najmanje tri fudbalera mlađa od 21 godine, te da dvojica moraju da budu na terenu.

- Donijeli smo, rekao bih, istorijsku odluku za fudbal Srpske jer ćemo pomoći svim našim klubovima, bez obzira na rang u kojem se takmiče. Obavezali smo se da im pomognemo sa 50 odsto kotizacije za takmičenje, te 50 odsto troškova službenih lica. U pitanju je, prema našoj računici, iznos od oko 800.000 KM. Uz to, Prva liga će dobiti ime po sponzoru, imamo nekoliko ponuda, a sve će biti definitivno poznato u narednih sedam do deset dana. Takođe, planiramo i da se u svakom kolu Prve lige prenosi najinteresantnija utakmica - istakao je Zeljković.

,Tereni i reflektori

Predsjednik FSRS Vico Zeljković najavio je veoma ambiciozan četvorogodišnji plan koji su u savezu stavili pred sebe.

- U naredne četiri godine planiramo da širom Srpske izgradimo 20 terena sa vještačkom travom, te da na deset stadiona podignemo reflektore. U toku je izrada projekta za oba ova plana, a već sada znamo da će nas reflektori koštati oko 400.000 KM po stadionu, što bi ukupno iznosilo četiri miliona, dok ćemo troškove za terene tek vidjeti - otkrio je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana