Poslije Prve lige Srpske “odsviran” završetak i u Prvoj ligi FBiH: Novi korak ka kraju Premijer lige

Darko Pašagić
Poslije Prve lige Srpske “odsviran” završetak i u Prvoj ligi FBiH: Novi korak ka kraju Premijer lige

SARAJEVO - Izvršni odbor Fudbalskog saveza FBiH donio je odluku da takmičarska sezona 2019/20. Prve lige bude završena prema zatečenom stanju u trenutku prekida.

Najjači rang FBiH zbog pandemije virusa korona zaustavljen je početkom marta nakon kompletiranog 16. kola, a iako je bilo naznaka da bi sezona moglo da bude nastavljena to se nije desilo. Odluka o promociji u Premijer ligu i ispadanju u Druge lige FBiH još nije donesena, jer se čeka potez Fudbalskog saveza BiH o Premijer ligi.

Tako je 18 dana poslije Prve lige Republike Srpske prekinuto najelitnije takmičenje i u drugom entitetu, ali izgleda da za to niko ne haje u FS BiH. Krovni savez još nije donio odluku kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora. Istina, ima naznaka da to moglo da se desi do kraja ove sedmice, jer ističu i posljednji rokovi koje je dala Evropska fudbalska federacija (UEFA) po pitanju da se savezi izjasne o tome da li će elitna takmičenja biti prekinuta ili nastavljena.

“Odsvirani” završetak u FBiH, a ranije i u Republici Srpskoj u nekoj zdravoj sredini sigurno bi bio idealan putokaz da se tako nešto mora napraviti i najvišem rangu takmičenja, ali licemjerstvo “fudbalskih sveznalica” iz Sarajeva nema kraja. Izgleda da se niko od delegata u IO FS BiH iz FBiH ne želi iskvariti velikim rivalima, Sarajevu i Željezničaru, koji su u ovom trenutku i dalje suprotnog mišljenja. Naime, u timu sa “Koševa” su da se prvenstvo prekine i da se oni proglase za šampiona, te tako odbrane titulu, dok na “Grbavici” žele da ono bude nastavljeno što bi im omogućilo da možda prestignu komšije i stignu do trofeja. Sve to fudbalsko prepucavanje iz drugog entiteta u posljednje vrijeme najviše se usmjeravalo na Borac, jer je trebalo naći krivca, ko zateže da se takmičenje ne nastavi. Razlog zašto su im se Banjalučani našli na meti je činjenica da će oni, ako se šampionat prekine, kao četvrtoplasirani, izboriti plasman na evropsku scenu. Međutim, niko nije htio da prizna da bi možda “crveno-plavi” u preostalih 11 neodigranih kola mogli da postignu daleko više, a zašto da ne stignu i do prvog mjesta.

Međutim, sada im je jasno su prekidom prvenstva u Prvoj ligi FBiH izgubili podršku i svom fudbalskom entitetu, što dovodi do jedinog mogućeg zaključka, a to je da će se na sjednici IO FS BiH, bez obzira kada se održi, morati odsvirati kraj fudbalske sezone i u Premijer ligi. 

Olimpik

U trenutku prekida Prve lige FBiH vodeći je bio sarajevski Olimpik sa 37 bodova, šest više od drugoplasiranog TOŠK-a iz Tešnja. Prema trenutnom stanju na tabeli upravo bi popularni “vukovi” trebalo da igraju sljedeću sezonu Premijer lige. Najugorežniji na dnu tabele su bili Orašje, Jedinstvo, Slaven i Radnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana