Pola klubova iz elite BiH ovog ljeta mijenjaju travnatu podlogu: Gostima lakši posao na startu

Darko Pašagić
Pola klubova iz elite BiH ovog ljeta mijenjaju travnatu podlogu: Gostima lakši posao na startu

BANjALUKA - Do početka nove premijerligaške sezone ostalo je manje od mjesec dana, a već sada je izvjesno da će veliki broj članova elite BiH bar na početku sezone domaće utakmice igrati daleko od svojih stadiona.

Razlog je rekonstrukcija glavnih terena na premijerligaškim stadionima, a taj projekat započeo je Fudbalski savez BiH, uz pomoć Evropske fudbalske federacije (UEFA), klubova i lokalnih zajednica. Sve to dovodi do zaključka da će gosti biti u boljem položaju na startu, pošto ekipe koje su domaćini neće imati onaj čuveni vjetar u leđa sa tribina.

Prvi je sa rekonstrukcijom travnate podloge započeo Borac, koji je kao zamjenu za Gradski stadion prijavio dvije alternative. Na međunarodnoj sceni Banjalučani će biti domaćini na stadionu “Dr Milan Jelić” u Modriči, dok će se prvenstvene utakmice igrati na stadionu “Mlakve” u Novom Gradu. Radovi u Platonovoj počeli su sa nekih desetak dana zakašnjenja od planiranog, tako da će Borac sigurno B36 Toršavn sa Farskih ostrva ugostiti u Modriči, a ako preskoči ovu prepreku, i domaći meč drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije igraće na istom stadionu. Očekuje se da radovi budu završeni do početka avgusta.

Na startu nove sezone na neutralnim terenima će, takođe zbog radova na svom stadionu, igrati i Velež, i to najvjerovatnije u Gabeli. Inače, i Zrinjski će jedno vrijeme morati da mijenja stadion jer će “Pod Bijelim brijegom” radovi na promjeni terena početi sredinom avgusta.

Potvrđeno je da promjena terena na stadionu “Tušanj” počinje 27. juna, što znači da će Sloboda i Tuzla siti na startu sezone domaće susrete igrati na drugim stadionima. Prema nezvaničnim informacijama, Tuzla siti će biti domaćin u Banovićima, dok Sloboda razmišlja o stadionima u Gračanici ili u Ugljeviku.

Zbog neuslovnosti stadiona u Konjicu debitant u društvu najboljih, Igman, biće nominalni domaćin na stadionu “Grbavica” u Sarajevu.

Sloga, koja će takođe debitovati u Premijer ligi, čini sve da na vrijeme osposobi stadion “Luke” u Doboju i prema posljednjim najavama sve bi trebalo da bude gotovo na vrijeme.

Zamjena travnate podloge započela je i na stadionu “Otoka” u Sarajevu, gdje je svoje premijerligaške utakmice dok je bio član elite igrao Olimpik. Na njemu bi neke od svojih utakmica jesenas trebalo da igra Igman, a nije isključeno da domaćin u pojedinim mečevima bude i Velež. Domaćin na ovom terenu u drugom dijelu sezone bi trebalo da bude i Sarajevo, jer su za proljeće 2023. godine planirani radovi na “Koševu”.

Ako se sve ovo ispostavi kao tačno, uvodne mečeve u novom prvenstvu na svojim stadionima igraće samo sedam klubova: Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, Zrinjski, Leotar i Posušje, te Sloga ako stadion u Doboju dobije licencu. 

UEFA

Projekat “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH” većim dijelom finansiraju Evropska fudbalska federacija (UEFA) i FS BiH, dok manjim dijelom u realizaciji učestvuju klubovi i lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima. Ugovorom su predviđeni radovi na pet stadiona u 2022. godini. To su: Gradski stadion Banjaluka, “Tušanj” Tuzla, “Koševo” Sarajevo, “Rođeni” Mostar, “Pod Bijelim brijegom” Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana