Pobjednik duela Kluž - Borac imao sreće na žrijebu za nastavak takmičenja: Otvorena vrata grupne faze Lige konferencija

Darko Pašagić
Pobjednik duela Kluž - Borac imao sreće na žrijebu za nastavak takmičenja: Otvorena vrata grupne faze Lige konferencija

BANjALUKA - Ukoliko Borac eliminiše Kluž u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, biće mu otvorena vrata treće runde najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, jer je pobjednik dvomeča šampiona Rumunije i najbolje ekipe iz BiH imao mnogo sreće na žrijebu za drugo kolo.

Bolji iz duela Kluž - Borac (susreti na rasporedu 6. ili 7. jula, odnosno sedam dana kasnije u Banjaluci) bio je svrstan među nosioce pred žrijeb drugog kola, u kojem će se sastati sa boljim iz dvomeča Fola Eš - Linkoln Red imps. Prvi meč biće odigran u Luksemburgu ili na Gibraltaru 20. ili 21. jula, a revanš je na programu sedam dana kasnije u Rumuniji ili na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Već na prvi pogled jasno je da je to par koji se samo mogao poželjeti, jer je kvalitet klupskog fudbala u Luksemburgu, a pogotovo Gibraltaru, daleko iza onog u Rumuniji i BiH. Međutim, da bi došli do ovog duela, “crveno-plavi” će morati da naprave pravi podvig u duelu sa Klužom, koji je u posljednjih petnaestak godina sakupio tri nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona i isto toliko u grupnoj fazi Lige Evrope. Ukoliko, ipak, uspiju da eliminišu Rumune, a potom prođu i drugo kolo, Banjalučani će imati najmanje zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Lige konferencija. Naime, poraženi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igra plej-of za grupnu fazu Lige Evrope i ako tada bude eliminisan, postaje učesnik grupne faze novog takmičenja, što bi za Banjalučane, ali i  fudbal u Republici Srpskoj i BiH, bio stvarno ogroman uspjeh.

Ukoliko izabranici Marka Maksimovića ipak ne preskoče prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, rival u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija biće im poraženi uz duela Žalgiris - Linfild.

Riječ je o prvacima ove dvije zemlje, a ne treba zaboraviti da su na Gradskom stadionu prije žrijeba za prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona priželjkivali upravo Žalgiris, koji je u dvomeču sa Linfildom blagi favorit. To bi trebalo da znači da bi prvak Sjeverne Irske Banjalučanima bio još lakši rival.

U prvom susretu, koji je na programu 22. jula, Borac bi gostovao u Litvaniji ili Sjevernoj Irskoj, a u revanšu 29. bi bio domaćin.

Teški rivali

I ostali klubovi iz BiH saznali su potencijalne rivale u drugom kolu kvalifikacija Lige konferencija. Vicešampion BiH Sarajevo u prvom kolu igra sa moldavskim Milsamijem, a ako preskoči prepreku, putuje na prvi meč u Švedsku, gdje će mu protivnik biti Elfsborg. Velež će, ako savlada Kolerajn iz Sjeverne Irske, igrati protiv grčkog AEK-a, a u prvom susretu “rođeni” bi bili domaćini. Široki Brijeg će, ukoliko bude bolji u dvomeču sa albanskom Vlaznijom, za rivala imati AEL, a prvi susret igra se na Kipru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana