Petev selektor fudbalera BiH

G. S.
Petev selektor fudbalera BiH

SARAJEVO - Bugarski stručnjak Ivajlo Petev izabran je za novog selektora fudbalske reprezentacije BiH koju će voditi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

On je iz drugog puta dobio povjerenje članova Izvršnog odbora, koji su mu tajnim putem dali 12 glasova, dok je samo jedan dobio protivkandidat Sergej Barbarez. Sjednici ponovo nije prisustvovao i dalje aktuelni predsjednik FS BiH Dino Begić, kao ni Ranko Vučković koji je javio da se nalazi u izolaciji.

Nakon odlaska sa klupe Dušana Bajevića poslije neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo čelnici FS BiH sastavili su Stručnu komisiju u čijem sastavu su bili Emir Spahić i Zvjezdan Misimović. Oni su obavili razgovore sa desetak kandidata i o svemu izvijestili Komisiju za izbor selektora koju su po odluci Izvršnog odbora činili Elvedin Begić, Ivan Beus, Milorad Sofrenić, Irfan Durić i Vico Zeljković. Misimović je u izvještaju naveo da na klupu BiH treba doći stranac i uz Peteva predložio Marka Simonea, dok je Spahić smatrao da šansu treba dobiti Barbarez.

Na prvoj sjednici koja je održana 4. januara nije se stiglo do glasanja, odlučeno je da članovi fudbalske vlade ponovo sjednu za sto, a oni su se očigledno dogovorili prije jučerašnjeg zasjedanja, pa je BiH dobila novog selektora. Sve je moglo da bude gotovo i početkom godine da je bilo malo više razumijevanja, ali nije kasno s obzirom da prvi mečevi u kvalifikacijama za odlazak u Katar BiH očekuju 24. odnosno 31. marta kada prvo gostuje Finskoj, a potom dočekuje Francusku.

Petev će zvanično biti promovisan sljedeće sedmice te će odmah formirati stručni štab i početi pripreme za start kvalifikacija. Osim Finske i Francuske u grupi D još su Ukrajina i Kazahstan, a plasman na planetarnu smotru direktno će obezbijediti samo prvoplasirana selekcija iz grupe, dok će drugoplasirana imati šansu da se izbori kroz prilično komplikovani baraž.

Petev je tokom trenerske karijere najviše uspjeha imao na klupi Ludogoreca koji je uveo u prvu ligu Bugarske, a zatim osvojio dvije titule, da bi potom sjedio na klupi AEL Limasola, zagrebačkog Dinama, Omonije, Al Kadiše i Jagijelonije. Dvije godine bio je i selektor svoje zemlje koju nije uspio da odvede na Evro 2016.

Barbarez tehnički direktor?

Potpredsjednik FS BiH Milorad Sofrenić rekao je da je jedini kriterijum zbog kojeg Sergej Barbarez nije dobio povjerenje jeste činjenica da nema nikakvo trenersko iskustvo, ali je potvrdio da bi on ipak mogao dobiti funkciju u reprezentaciji. BiH će u narednom periodu dobiti tehničkog direktora, a Sofrenić je rekao da će to sigurno biti neko od bivših reprezentativaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana