Pavel Lobarev, prvi stranac u redovima Mladosti, za “Glas Srpske”: Sreću traži 2.500 kilometara od kuće

Milan Zubović
Pavel Lobarev, prvi stranac u redovima Mladosti, za “Glas Srpske”: Sreću traži 2.500 kilometara od kuće

MRKONjIĆ GRAD - Životni put doveo je Pavela Lobareva iz rodnog Karačaeva preko Moskve do Mrkonjić Grada, a sve to zbog ljubavi prema košarci.

Više od 2.500 kilometara potegao je ovaj Rus prošlog ljeta kada je odlučio da se pridruži Mladosti te je postao prvi stranac u istoriji kluba, dok je prvi Rus koji je zaigrao u Ligi BiH. Pokriva pozicije plejmejkera i beka šutera i u prve dvije utakmice Lige BiH prosječno je ubacio 18 poena. Prošao je omladinske selekcije Himkija, a u Srbiji je nastupao za subotički Spartak, Zlatibor iz Čajetine i novosadsku Vojvodinu.

- Do Mrkonjić Grada sam stigao na poziv trenera Milakovića koji je odličan čovjek. Nakon priče sa njim odlučio sam se za novi korak u karijeri, jer želim da napravim iskorak i dobru priču. Bio je iskren prema meni prilikom pregovora i on je najveći razlog zašto sam ovdje. Priznajem, nikada prije nisam čuo za ekipu i veoma malo znam o Republici Srpskoj i BiH, ali mi se sve sviđa. Sve je odlično i sve najbolje mogu da kažem o klubu. Nadam se da je ovo prvi veliki korak u mojoj karijeri, mada moram još mnogo da radim - izjavio je Lobarev za “Glas Srpske”.

Prelazak iz svjetske metropole, koja broji više od 12 miliona stanovnika, u malo mjesto na zapadu Republike Srpske sa manje od 20.000 stanovnika za njega nije bio veliki kulturološki šok.

- Iskreno, nisam neki ljubitelj velikih gradova, tako da za mene nije bio nikakav problem da dođem u Mrkonjić Grad. Neću sada da kažem da mrzim, odnosno ne volim velike gradove, ali na prvom mjestu je košarka i ljudi koji su sa mnom ili pored mene. Stigla mi je i supruga, tako da mi je mnogo lakše kada smo nas dvoje zajedno. Ona i dalje studira, predavanja prati onlajn, u toku je sa svim dešavanjima na fakultetu, što nas čini srećnim, tako da je pandemija virusa korona donijela bar nešto pozitivno - kazao je Lobarev.

Za odlazak iz Rusije odlučio se jer nije uspio da se izbori za ugovor sa tamošnjim ekipama.

- Prošao sam skoro sve selekcije Himkija i bio pred vratima prvog tima za koji sam čak odigrao i jednu utakmicu VTB lige kada su neki igrači bili povrijeđeni, a ekipu je vodio trener Rimas Kurtinaitis. Bio sam priključen B timu koji se takmičio u Superligi Rusije, dok sam takođe igrao i u omladinskoj VTB ligi, odnosno bio sam dio sistema Himkija dva i Himkija dva Podmoskovlje. Ipak, nisam se izborio za ugovor sa prvom ekipom na kraju sezone 2017-18. pa sam odlučio da sreću tražim na drugom mjestu. Prešao sam do sada pomalo čudan košarkaški put, mada vjerujem da je dobar i da će dati rezultate, odnosno da ću napredovati u igri i preći u neku evropsku ekipu - istakao je Lobarev.

Pored činjenice da je jedini ruski košarkaš u BiH, njih je veoma malo i u ostalim evropskim zemljama.

- Ne znam zašto se ruski košarkaši veoma rijetko odlučuju da odu van granica države i vrlo ih je malo u evropskim klubovima. Ako dobiješ ugovor i neki novac, teško ćeš napredovati, jer na utakmicama nećeš dobiti mnogo minuta. Vrlo mali broj klubova razigrava ruske igrače. U Rusiji je mnogo teško nametnuti se nekom jakom timu koji uglavnom forsira strance i kada imaš novac onda kupiš spremnog igrača i ne moraš da razigravaš nekog svog. Sada je malo drugačija situacija zbog pandemije pa su se pojedini klubovi počeli oslanjati na domaće igrače. Ipak, neću mnogo da pričam o problemima u ruskoj košarci, jer nisam neki specijalista za to, ali mogu da kažem da svako ima svoj život i svako ima svoj put - naglasio je Lobarev.

Društvo u Mladosti djeluje veoma zanimljivo. Pored Rusa tu je američki student Stefan Lakić, koji je košarku igrao na Univerzitetu Stamford i Igor Josipović, koji ima iskustvo igranja u Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji.

- Djeluje zanimljivo na prvi pogled i mogu reći da su momci vrhunske ličnosti. Već sada dišemo kao jedan i kada gubimo i pobjeđujemo, tu smo jedni za druge. Svaki dan se družimo i mimo treninga, dok nam je zajednički cilj da nastupamo kao tim, idemo korak po korak, budemo hrabri, slušamo trenera te napravimo iznenađenje u ligi. U prve dvije utakmice vidio sam da ostale ekipe imaju kvaliteta i niko ne smije da se potcijeni jedne sekunde, dok na svakom meču moraš da daješ 100 odsto pa čak i 110 odsto, jer i prijateljska kontrolna utakmica se doživljava ako prvenstvena - kazao je Lobarev.

Očekivano, jedan od idola bio mu je trenutno najbolji ruski košarkaš Aleksej Šved.

- Šveda lično znam iz Himkija, gdje je on velika zvijezda. Odličan je košarkaš i mnogo dobar čovjek, baš kao i Sergej Monja. Sa njima sam trenirao u ekipi i oni su veliki znalci i motivatori - dodao je Lobarev.

Zrinjski

Trener Mladosti Žarko Milaković istakao je da je loše odigrana prva četvrtina protiv Zrinjskog odvela u poraz njegovu ekipu. Mostarci su slavili sa 82:77 i u prvih deset minuta ubacili su 29 poena. Najbolji u njegovom timu bili su Lobarev sa 19 i Josipović sa 18 poena.

- Pristup i ulazak u utakmicu bio je jako loš i dozvolili smo protivniku da ubaci 29 poena, što nam je poljuljalo samopouzdanje. Veliki broj primljenih poena i loša kontrola skoka odveli su nas u poraz - rekao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana