Paraolimpijci iz Srbije oduševljeni uslovima priprema na Sokocu

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC - Za paraolimpijce iz Srbije Sokolac se pokazao kao najbolje mjesto za pripreme pred polazak na Paraolimpijadu u Tokio, pa će do 8. avgusta trenirati na sportskim terenima u pratnji dva trenera i uz podršku predstavnika Atletskog saveza Srbije.

Potpredsjednik Atletskog saveza Srbije Snežana Pajkić Jolović, osvajač medalja sa svjetskih, evropskih, balkanskih prvenstava i Mediteranskih igara i evropska šampionka na 1.500 metara u Splitu 1990, boravi na Sokocu već treći dan sa osam članova tima koji će predstavljati Srbiju na Paraolimpijadi u Tokiju i tri atletičara juniora iz Atletskog kluba “Novi Beograd”.

“Izabrali smo Sokolac za pripreme pred Olimijadu jer nam odgovara nadmorska visina, tartan staza na stadionu Bara, Park šuma Taline sa trim-stazom kroz borovu šumu sa dosta ozona, kao i gostoprimljivost svih ljudi u gradu”, rekla je Jolovićeva.

Ona je nevela da su paraatletičari Srbije smješteni u hotelu “Zlatni bor” i da imaju sve uslove za trening u velnes centru, savremeno opremljenu teretanu, saunu, bazen i najbolju hranu, od koje posebno uživaju u romanijskoj jagnjetini i kajmaku.

Jolovićeva je najavila da od 1. avgusta očekuje dolazak na Sokolac i juniorske atletske reprezentacije Srbije, učesnika nedavnog Evropskog prvenstva, na dvanaestodnevne pripeme za Svjetsko prvenstvo, koje će se održati od 18. do 20. avgusta u Keniji.

Pandemija virusa korona prošle godine, kaže ona, poremetila je planirane dolaske na ovo područje sportista iz Srbije i susjednih republika, te izrazila nadu da će u narednom periodu Sokolac i Romanija postati prepoznatljivo mjesto u svijetu sporta za prostor bivše Jugoslavije.

Prema njenim riječima, odlični su potencijali i svi uslovi za to postoje, jer se Sokolac nalazi na dobroj tranzitnoj poziciji, uz visinske, klimatske i sve prirodne uslove, te ima Sportsku dvoranu i više sportskih terena, ali bi trebalo da se obezbijede i odgovarajući smještajni kapaciteti za organizovanje većih pripema i prijem većeg broja sportista i sportskih radnika.

“Mi smo pokrenuli dolazak sportista iz drugih mjesta na pripreme na Sokocu i nadam se da će to preći u neki vid tradicije, da se na nadmorskoj visini oko 1.000 metara priprema što veći broj sportista iz svih krajeva, a na ostalima je da obezbijede smještajne kapacitete”, rekla je nekadašlja prvakinja Evrope i državna rekorderka na srednjim prugama.

Šampionka Evrope na 100 i 200 metara i srpska paraolimpijka Saška Sokolov iz Pirota oduševljena je, kaže za Srnu, uslovima treninga i pripremama na Sokocu.

Zadovoljna je okruženjem za rad na tartan i trim stazi nedaleko od hotela u kome su smješteni, gdje pripreme teku u najboljem redu.

Za ovu srpsku reprezentativku u posebnom sjećanju će ostati nedavno Evropsko prvenstvo u paraatletici u Poljskoj, kada je osvojila zlatnu medalju u trci na 200 metara i postigla evropski rekord i ponijela zlato na 100 metara, te se okitila srebrnom medaljom u bacanju koplja.

“Meni je čast i privilegija biti učesnik Paraolimpijskih igara po drugi put i ne opterećujem se razmišljanjem o rezultatima, jer idem da uživam i nadmećem se rame uz rame sa najboljima na svijetu”, izjavila je Sokolova.

Ona je podsjetila da je 2016. bila šesta na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Vicešampion Evrope u skoku u dalj Nemanja Matijašević takođe se priprema na Sokocu za Paraolimpijadu u Tokiju, očekujući sve najbolje za tim koji će predstavljati Srbiju.

Trener Bojan Ilić rekao je Srni da su paraolimpijci iz Srbije ovih dana došli “na rajsko mjesto sa odličnim uslovima za pripreme na kojima će dati sve od sebe da bi se što bolje spremili za ono što ih očekuje u Tokiju na Paraolimpijadi”, gdje četri paraatletičara i četiri trenera putuju 26. avgusta i ostaju do 6. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana