OSVRT Rade Savić, nekadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije

Rade Savić
OSVRT Rade Savić, nekadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije

Sa nevjericom sam primio vijest da je veliku košarkašku porodicu Jugoslavije, Srbije, Evrope i svijeta napustio još jedan velikan, Dušan Duda Ivković.

Zla sudbina kao da bira koga i kada će uzeti, a ovaj put je u svoj zagrljaj uzela našeg Dudu. Ne zna se šta je u njemu bilo ljepše i veće. Čovjek, trener ili sportski radnik. Počeo je kao junoša na popularnom Crvenom krstu, a izrastao u velikana epskih dimenzija. Bilo je to jednako u klubovima Radnički, Partizan, PAOK, i drugi... kao i u reprezentaciji Jugoslavije i Srbije. Mnogi su ga doživljavali kao lava na terenu, a čovjeka mekog srca i tople duše u životu. Radovao se i svom i tuđim uspjesima. Negdje 1989. žalio mi se kako je na ljutim mukama. Trener je, a ne zna šta da radi. Ima viška velikih igrača, pa se sve bojao da ne ogriješi dušu. A 1991, prilikom jednog od naših čestih susreta zajedno smo razmišljali, naravno ja u ulozi samo slušaoca, kako je već došlo vrijeme da na Olimpijskim igrama u Barseloni srušimo čuveni Drim tim. Mislio je on da u selekciji u kojoj su bili Đorđević, Kukoč, Rađa, Petrović imamo snage i za takav podvig. Zlo vrijeme nije dozvolilo da do tog susreta dođe i čini mi se da mu je to ostala jedna od neispunjenih želja. Još cjenjeniji je bio u stručnim krugovima. Jednom mi se žalio kako na stručnim seminarima ne može da shvati neke ljude. “Dođu i traže da im pokažem kako se postaje prvak zemlje ili prvak u međunarodnom takmičenju, kao da ne shvataju da iza toga stoji samo rad, upornost i snaga da se izdrži. Lako je slaviti, ali je teško živjeti sa porazima. Ja sam na to navikao, sva sreća pa imam mnogo više pobjeda”, govorio je Duda.

Šta će mi ostati u sjećanju? Ostaće mi njegova velika privrženost reprezentaciji Jugoslavije i Srbije. Kod njega nije bilo polovičnih rješenja, znao je u dušu svakog igrača, šta može i šta ne može i nikada nije tražio da uradi ono što je van njegovih mogućnosti. Nije Duda napustio ovaj svijet i košarku bez traga. Ostavio je ugled jednog od najboljih evropskih pa i svjetskih klupskih trenera. Teško će biti Radničkom i srpskoj košarci i prihvatiti činjenicu da Dude više nema. Ima njegovo djelo, a ono govori samo za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana