OSVRT: Korona ili besparica

Darko Pašagić
OSVRT: Korona ili besparica

Nova fudbalska sezona u Premijer ligi BiH, koja će startovati za nešto manje od mjesec dana, tačnije 17. jula mogla bi da, bar prema sadašnjem stanju, bude mnogo drugačija nego prethodne.

Finansijski problemi, koji su se kod većine klubova posljednjih godina počeli da naziru, ali su vješto gurani pod zeleni travnati tepih, sve više isplivavaju na površinu i prijete da prvenstvena trka od samog starta bude neregularna.

Naime, još se ne zna ko će biti 12. član elite, odnosno ko će zamijeniti famozni "Klub H", koji je našao mjesto u žrijebu poslije odustajanja Krupe. Klub iz kanjona Tijesno bio je posljednjih godina pravo osvježenje na fudbalskoj mapi Republike Srpske i BiH, ali se na kraju pokazalo da sve ima svoj rok trajanja. Čelnici kluba iz Krupe na Vrbasu godinama su se iz vlastitih džepova borili da ga održe u eliti i bili su jedni od rijetkih, koji su finansijske obaveze na svim poljima izmirivali na vrijeme. Braća Ilić, kojima treba odati priznanje za sve što su uradili i koji su učinili gotovo nemoguće da ova lijepa fudbalska priča traje i mnogo duže nego što su mnogi predviđali, odlučili su da se ne mogu više boriti.

Sada će mnogi reći da je za to razlog virus korona, koji je sigurno umanjio poslovanje kod većine privrednih subjekata, a samim tim i mogućnost većeg izdvajanja za sport, ali veliko je pitanje da li je tako. Jer niko neće da istini pogleda u oči i jednostavno kaže da je problem besparica, koja se godinama produbljuje na svim nivoima. Sve je manje onih koji žele da pomognu u vidu sponzorskih ugovora, a jasno je da se finansijska nezavisnost može postići jedino konstantnom prodajom mladih igrača iz vlastitog kadra i što češćim izlascima na međunarodnu scenu.

Međutim, jasno je da to ne mogu svi i da čim se u tome ne uspije nastaju problemi. Dokaz toga je i Željezničar, koji ove godine neće nastupiti u Evropi, a novac dobijen igranjem ranijih godina na međunarodnoj sceni odavno je potrošen. Pripreme tima sa "Grbavice" trebalo bi da počnu danas, ali sve je to nekako vještački i pitanje do kada će trajati i kako će završiti. Skoro identična situacija je i kod ekipe sa "Koševa".

A kada su evidentni problemi u možda i dva najveća kluba u BiH, šta onda očekivati od manjih sredina. Zato ne treba da čudi što je u prošloj sezoni Olimpik napustio takmičenje dva kola prije kraja, Mladost nije dobila licencu, a Čelik godinu ranije zbog istog problema krenuo od najnižeg ranga. I u bijeljinskom Radniku još nisu počeli pripreme, samo desetak igrača je pod ugovorom, klub nema ni predsjednika ni trenera. I dok se sve to ne riješi, proći će sigurno još nekoliko dana, možda i više, a prvenstvo je na pragu. A onda ga treba izgurati do kraja, kako i na koji način, znaju samo oni koji se za nešto pitaju u ovdašnjim kolektivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana