Osam sportista iz Republike Srpske nastupiće u Tokiju: Ponosni na svoje

Dušan Repija
Osam sportista iz Republike Srpske nastupiće u Tokiju: Ponosni na svoje

BANjALUKA - Na najvećoj planetarnoj smotri sporta, koja sutra počinje u Tokiju, Republika Srpska imaće osam predstavnika, sedam će ih braniti boje Srbije, dok će Tatjana Đekanović nastupati za BiH.

To je vrlo respektabilan broj gledajući sa više aspekata. Jedan do njih svakako je broj stanovnika, a osim toga, tu su i sva dešavanja u minule tri decenije na ovim prostorima koja su znatno usporila razvoj sporta i infrastrukture, hronični nedostatak novca i svih ostalih segmenata koji su važna pretpostavka za stvaranje vrhunskog sportiste. Zato je uvijek potrebno istaći da je samo učešće na Olimpijskim igrama ogromna stvar imajući u vidu startnu na kojoj se nalaze sportisti sa ovih prostora. Pa ipak, inat, ponos i na kraju krajeva kvalitet daju im za pravo da se nadaju pobjedničkim postoljima.

Sudeći prema prognozama i dosadašnjim rezultatima, najbliže medalji su odbojkašice Tijana Bošković, Brankica Mihajlović i Jelena Blagojević, košarkašice Saša Čađo i Dragana Stanković, te džudista Nemanja Majdov. Dimitrije Levajac odveo je stonotenisere Srbije u Tokio, dok je Đekanovićeva drugi put zavrijedila pozivnicu na Igre kao najbolja strelkinja u BiH.

Zlatne dame srpske odbojke razmazile su nas minulih godina sjajnim nastupima i povratkom sa medaljama oko vrata sa gotovo svakog takmičenja. Prije pet godina iz Rija su donijele srebrna odličja, a i poslije toga su osvojile sve redom, pa su u Tokio stigle sa oreolom aktuelnog evropskog i svjetskog šampiona. Sasvim dovoljno da ponovo budu među glavnim kandidatima, ako ništa, za medalju, a svi se nadamo onoj najsjajnijoj.

Košarkašice su takođe nanizale sjajne rezultate. Čađo je nedavno podigla pehar šampiona Evrope koji je proslavljen i na balkonu Gradske uprave u Banjaluci, dok je Stankovićeva preskočila kontinentalni šampionat u Španiji, ali je Marina Maljković odlučila da je povede u Tokio. I djevojka koja je prve košarkaške korake napravila u Bijeljini, a afirmisala se u Slobodi iz Novog Grada zna kako se osvajaju odličja. Zajedno sa Sašom Čađo bila je dio tima koji je u Riju stigao do bronze, a “lavice” se potajno nadaju da medalja ovaj put može biti za nijansu sjajnija. 

Veliki adut srpskog džudo tima je Majdov, momak koji je kao možda nijedan sportista sa ovih prostora iskusio drugu stranu medalje na usputnim stanicama do vrha. Otkako se 2017. godine u Budimpešti popeo na krov svijeta, misija je samo jedna - zlato u Tokiju. Na kontrolnim tačkama do Japana bio je odličan i redovno donosio medalje sa najvećih takmičenja, pa je pu­n optimizma i vjere u sebe krenuo put Zemlje izlazećeg sunca.

Mladi stonoteniser unuk je poznatog banjalučkog književnika i profesora Gimnazije Tihomira Levajca, a odlaskom u Tokio već je napravio čudo. Srpska selekcija prošla je kvalifikacioni turnir kao potpuni autsajder, te pokazala karakter i vjeru u pobjedu. Ko zna šta se može desiti ukoliko se poklope neke kockice.

Tome se nada i Teslićanka Tatjana Đekanović koja će na borilište već u noći između petka i subote. Članica Geofona bogatija je za iskustvo iz Rija, a u nedavnom razgovoru za “Glas Srpske” naglasila je da će ciljati finale. Streljaštvo je, kaže, sport u kome nema izrazitih favorita, a jedan dobar ili loš dan, čak i samo jedan hitac mogu da odrede sudbinu. Kako god da završe, a ne sumnjamo da će dati sve od sebe da nas obraduju, možemo već sada ustvrditi da su ponos Republike Srpske.

Velja, braća Pijetlović, Arsović

Osim osam sportista iz Republike Srpske, sa ove strane Drine rođeno je ili korijene vuče još dosta sportista koji nastupaju pod zastavom Srbije. Plivač Velimir Stjepanović je porijeklom iz Bijeljine, a vaterpolisti Gojko i Duško Pijetlović i dan-danas svaki slobodan trenutak koriste da posjete rodno mjesto svojih roditelja, Pecku kod Mrkonjić Grada. Veliki adut reprezentacije Srbije u streljaštvu je Drvarčanka Andrea Arsović koja se potajno nada medalji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana