Odlazak velikog golmana i čovjeka

Darko Pašagić
Odlazak velikog golmana i čovjeka

Banjaluka - Sportska Banjaluka ostala je bez još jedne istinske legende, a vijest o smrti proslavljenog golmana Borca Slobodana Karalića na Gradskom stadionu primljena je s velikom tugom.

- Duboko me potresla vijest o smrti mog velikog prijatelja i jednog od najvećih golmana u istoriji Borca. Bili smo 12 godina saigrači, s ponosom smo nosili dres najdražeg nam kluba i dobili smo zajedno mnoge bitke. Bio mi je kapiten dugo godina, a poslije ja njemu. Svima će nam ostati u sjećanju njegove velike utakmice i najveća u finalu Kupa Jugoslavije 1988. godine kada je obranio penal velikom Draganu Stojkoviću Piksiju i kad smo obradovali sve navijače Borca i čitave Krajine. Poslije toga družili smo se i u Grčkoj, gdje smo opet zajedno proveli još pet lijepih godina. Bio je veliki golman, veliki drug i još veći čovjek - istakao je Damir Špica.

Vidno potresen bio je još jedan njegov saigrač, jedan od najboljih golgetera Borca Dragan Marjanović Kime.

- Još ne mogu da vjerujem da smo ostali bez Kare. Igrao sam s njim dugi niz godina, od 1974. do 1984. Sjećam ga se kada je bio rezerva Marijanu Jantoljaku, potom Fuadu Đuliću, a onda je konačno dobio priliku da zauzme mjesto u startnoj postavi i znao je da je iskoristi. Bio je sjajan golman, dobar čovjek i njegovim odlaskom sportska Banjaluka mnogo gubi - rekao je Marjanović.

Karalićev saigrač je dugi niz godina bio i Stojan Malbašić, koji je bio učesnik i finalne utakmice Kupa Jugoslavije 1988. godine.

- Bio je veliki sportista i čovjek koji je volio Borac, Banjaluku i sve ljude oko sebe. Bio je porodičan čovjek koji je čitav svoj život posvetio sportu. Banjaluka i Borac su izgubili velikog prijatelja. Njegove sjajne odbrane prepričavaće se generacijama, a posebno će ostati upamćen po sjajnoj partiji koju je pružio protiv Crvene zvezde kada je bio jedan od naših ključnih igrača - izjavio je Malbašić.

Direktor Borca Stanoje Štrbac je istakao da je Karalić bio jedan od najboljih igrača koje je Borac imao u svojoj dugoj istoriji.

- Odlazak Karalića znači da je Borac izgubio jednu od legendi i fudbalera koji je bio jedan od nosilaca igre u svojoj generaciji. Sa njim je Borac bilježio sjajne rezultate i zauvijek će ostati u srcima svih navijača "crveno-plavih" - naglasio je Štrbac.

Komemoracija povodom smrti Slobodana Karalića biće održana danas u 11 časova u trofejnoj sali na Gradskom stadionu. Sahrana će biti obavljena istog dana u 13 časova.

Biografija

Karalić je rođen 14. maja 1956. godine u Banjaluci, a od 1968. do 1974. godine igrao je za mlađe kategorije Borca. Za prvi tim nastupao je od 1974. do 1983. godine, kada prelazi u Crvenu zvezdu, a godinu kasnije u grčki Etnikos iz Pireja, gdje je proveo četiri sezone. Na Gradski stadion vratio se 1987. godine i ostao do završetka igračke karijere 1991. Potom se okrenuo trenerskom poslu. Od 1991. do 1994. godine bio je trener golmana, potom i pomoćni trener Etnikos Pireja, a u sezoni 1994/95. pomoćni trener najvećeg grčkog kluba Olimpijakosa. Potom se preselio na Kipar, gdje je godinu radio kao trener Evagoras Paposa, a tri godine kao kormilar Nea Salamine. Ostaće upamćeno da je sjedio na klupi svog voljenog Borca i bio njegov prvi trener u Premijer ligi BiH. Povodom 25 godina od osvajanja Kupa Jugoslavije 13. maja ove godine na Gradskom stadionu u Banjaluci odigrana je utakmica veterana Borca i Crvene zvezde, a na golu "crveno-plavih" stajao je popularni Kara.

Njegov sin Vladimir krenuo je očevim stopama, ali u ulozi napadača. Izrastao je u vrsnog strijelca, a trenutno nastupa za Slobodu iz Mrkonjić Grada i najbolji je strijelac Prve lige Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana