Odbojkašica iz Istočnog Sarajeva živi američki san

Goran Janjić
Odbojkašica iz Istočnog Sarajeva živi američki san

ISTOČNO SARAJEVO - Odbojkašica iz Istočnog Sarajeva Ana Oro već treću godinu studira na univerzitetu Hilsbro na Floridi i brani boje koledž tima koji postiže vrlo dobre rezultate.

Djevojka koja je odbojkaški prohodala u Slaviji, a potom nastupala i za Radnik priznaje da živi američki san. Spojila je ugodno sa korisnim i za sada joj na svim poljima ide više nego dobro. Studije teku svojim tokom, a i karijera je počela kako je poželjeti mogla. Imala je sreću da je dospjela u vrlo jaku ekipu koja je prošle godine osvojila treće mjesto na završnici državnog prvenstva, a ona izabrana u idealnu postavu. Obaveze na dva fronta uspijeva da uskladi na način da ni fakultet ni odbojka na trpe. Slobodnog vremena skoro da i nema, naročito u prvom semestru.

- U proljećnom semestru je drugačije jer tada nema utakmica, već imamo samo treninge. Tada slobodno vrijeme volim da iskoristim da istražujem grad ili da idem na plažu sa prijateljima - kaže Oro.

Poslije sjajnih rezultata u Srpskoj odlučila je da se oproba “preko bare”. obaveze joj ne predstavljaju problem jer uživa u svakom trenutku.

- Svjesna sam da su uslovi za bavljenje odbojkom i mogućnosti za napredak u SAD mnogo bolji. Sportisti su vrlo cijenjeni, posebno na fakultetu, gdje svakodnevno nailazimo na ogromnu podršku - naglasila je.

Na početku, priznaje, nije bilo jednostavno. Kaže da je nakon početnog uzbuđenja i upoznavanja društva i okoline uslijedio kulturni šok. Kako navodi, nastojala je da sačuva svoje principe i temelje na kojima je odrasla, ipak svjesna da mora prihvatiti i tuđe, odnosno prilagoditi se sredini u koju je došla.

- Drago mi je što sam uspjela da uzmem najbolje od obje strane, te da na najbolji način izbalansiram pozitivne strane zemlje iz koje dolazim sa onom u koju sam došla. Kao internacionalni student naišla sam na veliko razumijevanje, međutim, nedostaje mi kolektivni duh koji naši ljudi imaju, a stranci ne. Individualizam u Americi je mnogo izraženiji, što ne mora nužno da bude loše - kaže Oro.

Trenutno nema dugoročne planove. Otvara joj se nekoliko puteva, kako profesionalnih, tako i sportskih, a ona ističe da trenutno uživa u svakom trenutku. Na uspjehe gleda vrlo skromno trudeći se da bude dobar uzor djevojčicama, ali i svojim mlađim sestrama.

- Ozbiljnije sam se odbojkom počela baviti kada sam imala 11 godina. I moja starija sestra Marija, kao i mlađe Jovana i Dunja bave se odbojkom. Njima pokušavam da budem uzor. Jedan od najvećih strahova prije odlaska bilo je odvajanje od njih i eventualno propuštanje dijela njihovog odrastanja. Tri godine kasnije, mislim da smo uspjele održati kontakt i čvrst sestrinski odnos uprkos i starosnom, ali i kilometarskom jazu koji nas dijeli - zaključila je Oro.

Majstor za servis

Ana Oro igra na poziciji primača servisa i proglašena je za najboljeg igrača u polju. Može se reći da je vrlo kompletna igračica, a veliki adut joj je servis. Minule godine bila je druga po broju asova, a u martu 2021. oborila je rekord univerziteta po broju asova, ali i brzini servisa koja iznosi 90 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana