Novinar “Glasa Srpske” u Trnavi sa ekspedicijom Radnika: Slovacima draži hokej od fudbala

Milan Zubović
Novinar “Glasa Srpske” u Trnavi sa ekspedicijom Radnika: Slovacima draži hokej od fudbala

Trnava - Dolazak fudbalera Radnika u Trnavu nije posebno zainteresovao mještane ovog malog grada koji se nalazi pedesetak kilometara od Bratislave. Iako Spartak u svojoj Slovačkoj kotira kao klub koji ima veliku podršku navijača, to se nije dalo primijetiti dan prije i na sam dan utakmice.

Svako je bio zaokupljen svojim poslom ili jednostavno odmorom u baštama mnogobrojnih kafića i restorana, a nije se moglo čuti da neko razgovara o fudbalu. Čak ni oko stadiona, koji nosi ime najboljeg igrača Spartaka Antona Malatinskog, nije se moglo primijetiti da vlada euforija pred revanš susret prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Plakata jednostavno nema ni na stadionu, a ni na okolnim izlozima, tako da je teško doći do bilo koje informacije vezane za utakmicu. Klub ponosno ističe kako ima armiju vjernih navijača, ali nikoga u crno-crvenom dresu, koji podsjeća na one italijanskog Milana, nismo mogli da vidimo, osim u fan šopu. Slovaci su povodom utakmice sa Radnikom napravili šal sa ispisanim imenima oba kluba, ali ni on nije posebno dobro prodavan. Cijena je deset evra, mada su pokušavali da ga prodaju i za 12 onima koje prepoznaju kao strance.

Mediji iz ovog mjesta tek su posebna priča. Sajt koji prati gradska dešavanja nema vijest o tome da njihov klub igra evropsku utakmicu, a kamoli da spomene goste iz Republike Srpske, tako da je događaj dosta marginalizovan, a samo istinski ljubitelji fudbala znaju za njega. Dnevne novine iz Trnave “Novi čas” nemaju ni slova o međunarodnoj utakmici i sportske strane uglavnom su posvećene hokejašima na ledu, biciklistima, teniserima uz nekoliko najbitnijih vijesti međunarodnog fudbala. Udarna vijest je da su slovačkom hokejašu eksplozivom digli automobil u vazduh zbog navodnih dugova. Jedan od najčitanijih sportskih portala i listova Slovačke “Šport” nije mnogo pretjerao sa najavom, a jedino je zvanični sajt Spartaka napravio lijepu najavu.

To nije nimalo zasmetalo fudbalerima Radnika koji su bili smješteni čak 25 kilometara od stadiona, a nisu se posebno interesovali za napise u medijima. Bitnija im je bila podrška njihovih navijača koji su autobusima, na dan utakmice, stigli iz Bijeljine da daju podršku voljenom klubu.

- Put od nekih 600 kilometara nije ništa za nas koji volimo klub i nije nam bilo teško da ga prevalimo. Sreća pa nismo morali da putujemo na istok Evrope, tako da je ovo skoro kao pred kućom - rekao je navijač Radnika Marko.

Dok su očekivali početak utakmice, navijači Radnika pjevali su svoje pjesme ispred stadiona koji je renoviran između 2013. i 2015. godine. Tribine su bile potpuno srušene i sada mogu da prime 19.200 gledalaca, njegova izgradnja koštala je 28 miliona evra. Otvoren je 22. avgusta 2015. prijateljskom utakmicom protiv brazilskog Atletiko Paranensea. Drugi je po veličini u Slovačkoj, a sadašnje ime nosi od 14. januara 1998. godine. Sam stadion nalazi se u starom dijelu Trnave koju karakterišu kaldrmisane ulice, mali restorani te spoj tradicionalne i moderne arhitekture. Stadion je izgrađen u sklopu sportsko-poslovnog centra “Siti arena” i s jedne strane tribine nalazi se šoping centar sa poznatim evropskim i svjetskim markama odjeće, obuće kao i mnogobrojnim restoranima svjetske kuhinje. Čak ni u samom šoping centru nema obavještenja o utakmici, tako da je opšti utisak da su Slovaci zakazali na polju promocije i marketinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana