Novi trener Rudar Prijedora Nikica Milenković za “Glas Srpske”: “La Masija” je osnovna škola fudbala

Siniša Kotaraš
Novi trener Rudar Prijedora Nikica Milenković za “Glas Srpske”: “La Masija” je osnovna škola fudbala

PRIJEDOR - Dugogodišnji trener u Barseloninoj školi fudbala “La Masiji” Nikica Milenković imenovan je za šefa stručnog štaba Rudar Prijedora. Osim u španskom velikanu, novi strateg Prijedorčana ostavio je dubok trag trenirajući Olimpiju, ali i u Rijeci gdje je duži niz godina obavljao funkciju sportskog direktora.

Da li će pronaći način da implementira “totalni fudbal” u gradu na Sani koji je naučio od slavnog Johana Krojfa ostaje da se vidi. Treba imati na umu da su ovdašnji klubovi i španski gigant praktično neuporedivi, ali nema sumnje da su Prijedorčani dobili čovjeka koji fudbal ima u malom prstu. Punih pet godina Milenković je bio Krojfov pomoćnik, a dres Blaugrane tada su nosili Hristo Stoičkov, Romario, Pep Gvardiola, Ronald Kumana..

- Bio je to divan period. Poslije sam radio i u Espanjolu gdje sam sarađivao sa Ljupkom Petrovićem. Živio sam u Španiji više od 20 godina, imam tamo mnogo prijatelja, često sam išao da ih posjetim, ali je korona u posljednje vrijeme sve poremetila - naglasio je Milenković.

Naravno, boravak u Barseloni ostavio je najviše uspomena, a hrvatski stručnjak se u razgovoru za “Glas Srpske” prisjetio nekih detalja.

- Pričati o Barseloni sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, a ne spomenuti Krojfa nije prava priča. On je bio jako inteligentan čovjek. Za njega tehnika nije bila žongliranje lopte, pa ko može više, već odigrati je jednim dodirom, na prvu, uputiti je na vrijeme i u pravom smjeru. Privatno, bio je izuzetno dobar čovjek, uvijek spreman da pomogne, posebno invalidima. Uostalom, on je inicirao izgradnju velikog broja malih terena po cijelom gradu koji su i danas puni, a ta akcija i danas živi - prisjetio se Milenković.

Kada je u pitanju La Masija, dugogodišnji fudbaler Rijeke, a poslije i Čelika, Real Burgosa i Sabadelja kaže da je to “svijet za sebe”.

- Tu je nepisani zakon da se lopta ne smije izgubiti. Jer, kada je izgubite, onda morate da trčite za njom da je pokušate vratiti, a onda se i mnogo brže umorite. Tamo je tehnika najvažnija i u “La Masiji” se i bukvalno uči osnovna škola fudbala - tvrdi Milenković.

Osim Krojfa, u razgovorima koji imaju veze sa Barselonom ističe se još jedno ime - Čavi Ernandez.

- Imao sam čast da ga treniram u kadetskoj selekciji, pamtim ga kao fudbalera koji je stalno pričao. U pitanju je preinteligentan igrač i već tada se vidjelo da će postati vrhunski fudbaler. On brzo misli, brzo vidi, a od tri moguća rješenja u igri, uvijek će donijeti ono najbolje. Pa nije on tek tako, bez razloga, jedan od najboljih igrača Barselone svih vremena. Sa njim sam i danas u dobrim odnosima i uvijek se obradujem kada ga vidim - zaključio je novi strateg prijedorskog premijerligaša.

Nema velikih obećanja

Novi trener Rudar Prijedora poručio je kako ne obećava ništa, već da želi samo kvalitetan rad kroz koji bi na kraju došao i rezultat.

- Upoznat sam, naravno, sa kvalitetom fudbala u BiH, kao i sa rivalima protiv kojih ćemo igrati. Osnovno će nam biti da podignemo realizaciju na mnogo viši nivo jer bez postignutih pogodaka nema ni bodova ni rezultata. Uz mene će biti Marko Milošević, dokazani stručnjak, i očekujem da se nas dvojica nadopunjujemo - rekao je Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana