Nikola Karabatić: Želim zlato u rodnom Nišu

Tomislav Todorović
Nikola Karabatić: Želim zlato u rodnom Nišu

Predivan je osećaj odbraniti titulu svetskog prvaka i dalje zadržati kolekciju sve tri krune - svetske, evropske i olimpijske. Ostvarili smo fenomenalna uspeh u Švedskoj, koji će malo ko moći da ponovi u skorije vreme.

Ovo je za "Glas Srpske" istakao lijevi bek francuske rukometne reprezentacije Nikola Karabatić. Jedan od najboljih svjetskih rukometaša današnjice proglašen je i za najkorisnijeg igrača Mundijala u Švedskoj, koji je održan od 13. do 30. januara.

- To je još jedno lepo priznanje koje mi lično mnogo znači. Konkurencija je bila "paklena" i drago mi je što sam dao veliki doprinos novom šampionskom lovoru. Ovo je sjajna generacija francuskih rukometaša - rekao je Karabatić.

* GLAS: Koja vam je medalja najdraža?

KARABATIĆ: Kada pogledam svaka mi je na svoj način draga i čini me ispunjenim. U Pekingu smo uzeli olimpijsko zlato, u Austriji evropsko, a sada smo "overili" zlato sa SP u Hrvatskoj. Najvažnije je da u kontinuitetu osvajamo medalje i to one najsjajnije. Još uvek slavimo. U Švedskoj smo pokazali da smo zaista najbolji na planeti, da nam ravnih trenutno nema!

* GLAS: Finale je bilo zaista spektakularno, kakav je bio sam osjećaj na parketu?

KARABATIĆ: Finalni meč je bio događaj koji zavređuje visoke ocene i zbog naše i igre Danaca, ali i zbog spektakla koji je napravljen u završnici Svetskog prvenstva. Presrećan sam, jer sam i na terenu verovao u naš trijumf.

* GLAS: Čini se da ste se u finišu finala opustili i da ste potcijenili protivnika?

KARABATIĆ: Dance nijednog trenutka nismo potcenili i znali smo da neće biti lako. Međutim, mislim da smo morali da u regularnih 60 minuta rešimo pobednika. Imali smo i vođstvo tokom cele utakmice, pred kraj i lepu prednost, ali... Ipak, sport je to, mogući su preokreti, trenutak naše nepažnje i mali pad koncentracije omogućili su protivniku da nas sustigne, mada nismo dozvolili potpuni preokret. Nisam se uplašio ni kada su prvi put poveli, u produžetku, bio sam stoposto siguran da osvajamo zlato.

* GLAS: Na osnovu čega ste temeljili taj Vaš samouvjereni optimizam?

KARABATIĆ: Ipak smo kvalitetnija, kompaktnija i homogenija ekipa, sa više vrhunskih pojedinaca od Danske. Pobedio je naš kolektivni duh, jači tim sa golmanom Omejerom, Dinarom, Fernandezom, Abaloom, Bartranom Žilom, Giguom i svima ostalima. I naravno sa vrsnim trenerom Klodom Onestom. I bez dva izuzetna rukometaša, Gijoma Žila i Narcisa uspeli smo da se popnemo na najveću stepenicu.

* GLAS: Kako je šampionat odmicao bili ste sve sigurniji i bolji?

KARABATIĆ: Forma nam je tokom prvenstva bila u usponu. Išli smo od utakmice do utakmice i kako se prvenstvo približavalo kraju, bili smo sve sigurniji u naš trijumf. Dobro smo procenili naše mogućnosti i kvalitete.

* GLAS: Dugo ste bili povrijeđeni, kako ste uspjeli da izdržite "pakleni tempo" u Švedskoj?

KARABATIĆ: Istina je, jesenas sam bio dugo povređen, dva meseca nisam ni igrao ni trenirao punom snagom, ali sam od početka priprema za SP krenuo ozbiljno i pod punim opterećenjem. Sve sam nadoknadio i isplatilo se. Zato mi je ova medalja izuzetno draga.

* GLAS: U reprezentaciji Francuske pojavila su se neka nova imena, koja su najavila blistavu budućnost "trikolora"?

KARABATIĆ: U našoj reprezentaciji u toku je tiha smena generacije, već u Švedskoj su bili u sastavu moji saigrači iz Monpeljea Baraše i Akambre, kao i drugi mladi i veoma talentovani Rini, Bingo, Džunilon, Soreindo i drugi.

* GLAS: Pred Vama su dvije izuzetno važne akcije, Evropsko prvenstvo u Srbiji i Olimpijske igre u Londonu sljedeće godine. Šta očekujete?

KARABATIĆ: Dokazaćemo svoju dominaciju i na ova dva velika takmičenja. Posebno se radujem Evropskom prvenstvu na zimu u Srbiji. Voleo bih da zaigram u svom rodnom Nišu, gde sam 2009. godine proglašen počasnim građaninom. Trijumf kod kuće bi za mene značio i više od same medalje.

Poželio se porodice

* GLAS: Jedva čekate da vidite porodicu. Jeste li ih se poželjeli?

KARABATIĆ: Najviše mi nedostaje brat Luka, koji je prvotimac Monpeljea i mladi reprezentativac Francuske. Poželeo sam se i roditelja, majke Lale i oca Branka. Tata je uvek bio uz mene i reprezentaciju, gde je radio kao trener golmana, ali ovog puta zbog bolesti nije mogao da bude sa nama u Švedskoj. Njemu poklanjam ovu zlatnu medalju. Nadam se da će se oporaviti i da ćemo mi Karabatići još mnogo puta slaviti.

Roditelji

Nikola Karabatić je rođen u Nišu u braku Trogiranina Branka Karabatića, rukometnog golmana niškog Železničara i Radmile, Aleksinčanke, koja je u to vrijeme bila na završnoj godini studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Branko je s jeseni iste godine otišao u "pečalbu" u Robertso, u Strazburu. Mali Nikola, koji je tada imao dvije i po godine i majka, koja je u međuvremenu postala ljekar i odradila obavezni doktorski staž, pridružili su se Branku u Francuskoj krajem 1986. godine. Luka se rodio 19. aprila 1988. godine.

Rukometni počeci

Rukomet je Nikola počeo da igra u osmoj godini u Frontinjanu, dvadesetak kilometara od Monpeljea, u kojem je prošle godine otvorena novosagrađena sportska dvorana, koja je dobila njegovo ime. Sa 14 godina obreo se u Monpeljeu, gdje je samo poslije godinu i po izborio mjesto u omladinskoj ekipi i igrao sa osamnaestogodišnjacima. Seniorskoj ekipi francuskih šampiona priključen je 2002. godine i odmah izborio mjesto u prvom timu. Već sljedeće, 2003. godine pozvan je u reprezentaciju "trikolora".

Kriva procjena

Zanimljivo je da je tokom ljeta 2002. godine Nikola sa roditeljima boravio u Nišu, gdje je trenirao sa rukometašima Železničara. Poslije jednog treninga Miloš Stanić, tada prvi trener u "Čairu" i Zoran Živković, šef stručnog štaba i selektor reprezentacije Jugoslavije, rekli su Nikoli da nije perspektivan i odrekli su se njegovih usluga...

Uspjesi

Nikola je imao mnogo uspjeha i u klupskoj karijeri. Dok je igrao u Monpeljeu tri puta je bio prvak Francuske i jednom (2004. godine) prvak Evrope. Potom se preselio u Njemačku i od 2005. do ljeta 2009. godine igrao u Kilu, gdje je, pod vođstvom Zvonimira Noke Serdarušića osvojio četiri titule prvaka Bundeslige i titulu prvaka Evrope. U ljeto 2009. godine vratio se u Monpelje.

Lična karta

Ime i prezime: Nikola Karabatić

Datum rođenja: 11. april 1984. godine

Mjesto rođenja: Niš

Nadimak: Kara, Niko

Visina: 196 cm

Težina: 104 kg

Klub: Monpelje

Broj na dresu: 22

Reprezentacija: Francuska

Mečeva: 172

Golova: 739

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana