Nikola Braco Pavlišin – čuvar banjalučke rukometne bajke

Dejan Marić
Nikola Braco Pavlišin – čuvar banjalučke rukometne bajke

BANjALUKA - Čuveni rukometaš, pedagog, trener, čuvar banjalučke rukometne bajke Nikola Braco Pavlišin preminuo je juče u 77. godini od posljedica virusa korona.

Legendarni Braco čitav život je posvetio sportu. Kao dječak je prvo trenirao džudo, ali se vrlo brzo okrenuo rukometu. Sa 17 godina je zaigrao za prvi tim Borca, crveno-plavi dres je nosio 122 puta i postigao 44 pogotka. Branio je još i boje Mladosti, te Dervente.

“Ganjajući” loptu Pavlišin je stigao i da završi Višu pedagošku akademiju, pa je od 1976. godine bogato znanje i iskustvo prenosio na mlade generacije. Zato je Braco bio čuvar banjalučke rukometne bajke.

Rukometna romantika nastala na temeljima uspjeha zlatnih olimpijaca iz 1972, finalom KEŠ-a 1975. i evropskom krunom 1976. nastavila je da živi kroz Pavlišina i sekciju Osnovne škole “Braća Pavlić” u kojoj je stasala plejada vrhunskih rukometaša i rukometašica.

Pod njegovom dirigentskom palicom su se čeličili asovi poput Aleksandra Kneževića, Gorana Stupara, Božidara Jovića, Zlatka Saračevića, braće Andreja i Nebojše Golića, Almira Kahrimana, Mirze Šarića... pa sve do Vladimira Vranješa.

Borčev tim koji je 1991. godine osvojio IHF kup bio je Pavlišinovih ruku djelo. Medalje na najvećim svjetskim takmičenjima su osvajali đaci koji su u današnjoj OŠ “Ivo Andrić” pohađali čika Bracinu nastavu. U današnjoj Ligi šampiona bitke biju igrači koji su znanje upijali od čovjeka koji je bio i selektor ženske reprezentacije Republike Srpske i koji je osnovao dva ženska kluba, “Rade Ličina” 1983. i “Ivo Andrić” deceniju kasnije. Riječ je o klubu koji je ubrzo prerastao u ŽRK Borac u kojem je Braco podijelio i posljednje rukometne lekcije.

- Ovo je veliki gubitak za Banjaluku, region i rukomet uopšte. Čika Braco je ostavio veliki pečat u mojoj karijeri i životu. Od njega nisam učio samo o sportu nego i o ponašanju, vaspitanju, kulturi. Njegove lekcije su bile puno više od sporta. Znao sam da je imao koronu i bio u teškom stanju, ali sam se nadao da će se izvući jer je bio veliki borac - izjavio je Nebojša Golić koji je izrazio iskreno saučešće porodici Pavlišin.

Vladimir Vranješ nije bio član Bracine školske sekcije, ali je redovno dolazio na treninge. Danas igra Ligu šampiona i nema dilemu u vezi s tim koliko mu je Pavlišin pomogao.

- Redovno sam dolazio na treninge, jer sam znao koliko mogu da naučim. Nikada neću zaboraviti njegove savjete. Zahvaljujući Pavlišinu sam i postao rukometaš. Banjaluka i rukomet su izgubili ljudsku gromadu. Nadam se samo da će se pojaviti neko poput njega za dobrobit budućih generacija - izjavio je Vranješ.

Sahrana Nikole Pavlišina biće obavljena danas u 14 časova na groblju “Sveti Pantelija”.

Nisam radio za pare

 Ono što je Bracu Pavlišina izdvajalo od drugih je to što mu novac nikada nije bio bitan.

- Nisam radio za pare. Nisam ih, naravno, ni zaradio, ali sam stekao neizmjerno bogatstvo. Kada se osvrnem, imam šta i da vidim. Plejadu vrhunskih sportista i još boljih ljudi. Svi oni šire pozitivnu energiju i to je nešto što me beskrajno raduje jer znači da sam ih ipak naučio onom što je najvažnije, ljudstvu. Nažalost, danas je sve manje sportskih radnika koji rade iz ljubavi. Sve se svelo samo na novac i zato je stanje ovakvo kakvo je - rekao je ne tako davno Pavlišin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana