Nikad jače društvo na startu biciklističke trke "Beograd - Banjaluka"

Dušan Repija
Nikad jače društvo na startu biciklističke trke "Beograd - Banjaluka"

BANjALUKA - Na startu biciklističke trke "Beograd - Banjaluka" pojaviće se 175 vozača iz 25 timova svijeta, a najjači je pro kontinental tim Kaha Rural.

Španska ekipa godinama unazad je učesnik najvećih trka pa iako dolazi po prvi put na najjaču trku u regionu sigurno će imati najviše ambicije. Baš kao i prošle godine trka će imati četiri etape. Prva je zakazana za 4. septembar od Beograda do Bijeljine, dan kasnije biciklisti će iz Semberije voziti do Vlasenice, a potom od Brčkog do Teslića, dok je posljednja etapa na programu 7. septembra opd Prnjavora preko Dervente, Srpca, Gradiške i Laktaša do Banjaluke. Pripreme za trku su u završnoj fazi, jer je dobar dio posla urađen i do aprila kada je i standardni termin, ali je odgođen zbog pandemije virusa korona.

- Usudio bih se reći da su pravila koje smo dobili iz Međunarodne biciklističke federacije (UCI) još strožija neko ova koja propisuje naš Krizni štab. Biciklisti i svi članovi tima moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 časova prilikom ulaska u zemlju, učesnike ćemo morati da smiještamo u manje grupe u hotelima, a posebna pravila važe za start i ponašanje publike, te i za ceremoniju dodjele nagrada. Posljednja će naravno biti od naših institucija, jer nam ni u kom slučaju nije cilj da rizikujemo ili ne daj bože dodatno pogoršamo situaciju. Ipak, vjerujem da ćemo održati trku i u ovakvim vremenima, jer bi i na taj način poslali poruku da smo spremni, odgovorni i organizovani - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Prvo izdanje događaja koji spaja dva najveća srpska grada sa dvije obale Drine održano je 2007. godine. Od tada traje i podrška ministarstva porodice, omladine i sporta, koje je i 14. godinu uz manifestaciju koja okuplja nekoliko stotina učesnika iz svih krajeva svijeta.

- Ove godine se nalazimo u malo specifičnijim uslovima, te nemamo priliku za održavanje pratećih događaja, ali će svakako biti prilika da pokažemo naš sportski, ali i turistički potencijal, te da učvrstimo veze i dobru saradnju sa Srbijom - navela je minustar Sonja Davidovićeva.

Ogromna podrška svakako su i gradovi domaćini starta i cilja etapa, koji praktično imaju partnerski odnos u organizaciji. Ove godine to se posebno odnosi na Bijeljinu koja je domaćin cilja prve i starta druge etape.

- Dugo smo uz trku i nema razloga da tako ne ostane iako je ova godina prilično specifična. Radujemo se dolasku karavana koji će ove godine biti jači nego ikada i sigurno ćemo biti dobri domaćini - rekao je šef odjeljenja za sport grada Bijeljina Boro Đokić.

Teslićani već tradicionalno u velikom broju izađu na ulice da pozdrave bicikliste, a načelnik Milan Miličević naglasio je značaj trke za ovu opštinu.

- Ponosan sam što je Teslić tradicionalno domaćin jedne od etapa ove trke. Postoji desetak kulturnih i sportskih događaja u našoj opštini koji su prepoznatljivi i koji okupljaju značajan broj ljudi, ali ova trka je zaista top događaj za Teslić. Pokazalo se da je interesovanje Teslićana ogromno kada je ovaj karavan u našem gradu, trka je prihvaćena na zaista dobar način i želim shodno tome da čestitam organizatorima. Imamo i čitav niz pratećih događaja koji promovišu našu opštinu i u tom smislu se radujemo nastavku tradicije - naglasio je Miličević.

Prnjavor je opština gdje će startovati posljednja etapa.

- Prnjavor ima ogromnu čast što je dio jednog ovakvog događaja. Posebno želim da se zahvalim organizatoru jer ulažu mnogo napora. Mi znamo šta sve treba da učinimo da organizujemo jedan manji lokalni događaj, a da ne govorimo o ovoj manifestaciji koja prevazilazi granice Republike Srpske. Ova trka je događaj koji u Prnjavoru privlači najviše pažnje i koji na najbolji način predstavlja sve vrijednosti naše lokalne zajednice - istakao je načelnik ove opštine Darko Tomaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana