Nepoznat termin starta košarkaške Lige BiH: Odluka o početku sredinom avgusta

Milan Zubović
Nepoznat termin starta košarkaške Lige BiH: Odluka o početku sredinom avgusta

BANjALUKA - Odluka o terminu početka Lige BiH biće poznata tek sredinom avgusta, uprkos ultimatumu koji je devet klubova poslalo Košarkaškom savezu BiH.

Klubovi su nezadovoljni činjenicom da nije poznat termin starta takmičenja, što im stvara probleme sa početkom priprema, kao i angažovanjem igrača. U savezu je zapelo oko načina na koji će biti organizovano takmičenje jer su predložene tri opcije. Po prvoj Igokea kao šampion BiH i član elitnog ranga ABA lige, te kvalifikacija za FIBA Ligu šampiona ne bi igrala ligaški dio, već bi se kao nekih ranijih godina uključila u takmičenje kada krene Liga za prvaka. Teoretski, Aleksandrovčani bi mogli da igraju na tri fronta, što bi im stvorilo ogromne probleme u vezi sa organizacijom, a bio bi potreban mnogo veći budžet, kao i igrački kadar da sve to isprati, dok bi mnogo utakmica bilo prolongirano zbog poklapanja termina. Drugi prijedlog bio je da svi učesnici ABA lige iz BiH (Igokea, Široki, Spars i Sloboda) preskoče ligaški dio i uključe se u Ligi za prvaka. Prema jednoj opciji svi klubovi igrali bi Ligu BiH.

- Odluka je trebalo da bude donesena do kraja jula, ali iz nekih objektivnih razloga do toga nije došlo. Upoznati smo sa zahtjevima klubova i odluku o početku takmičenja donijećemo do sredine avgusta, kad sagledamo situaciju. Tri su prijedloga, a stav članova Upravnog odbora iz Republike Srpske je da šampion BiH koji će  igrati kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona ne igra ligaški dio takmičenja, već da se priključi kasnije - izjavio je član UO KS BiH Boris Spasojević.

Dopis savezu poslali su Mladost, Leotar, Bratunac, Čapljina, Bosna Rojal, Promo, Kakanj, Zrinjski i Borac, koji traže da bude određen termin ili će u suprotnom sami organizovati takmičenje. Kao najrealniji datum početka spominje se 3. oktobar.

Upravni odbor KS BiH čeka još uputstva nadležnih zdravstvenih ustanova u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona, na osnovu kojih će donijeti pravila za održavanje treninga i utakmica, a moguće je da će mnogo toga uraditi slično kao Fudbalski savez BiH, pod čijim okriljem je počelo takmičenje.

Samo Borac krenuo

Pored Igokee, Srpska će iduće sezone imati četiri predstavnika u Ligi BiH. Jedino je povratnik Borac iz Banjaluke krenuo sa pripremama, dok su ostali na čekanju, mada će vrlo vjerovatno i oni krenuti sa radom sredinom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana